Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Restaurátorok lesnek be a lepellel eltakart női akt alá

Restaurátorok lesnek be a lepellel eltakart női akt alá

2022. október 24. 17:05 Múlt-kor

Artemisia Gentileschi egy festményét, amely eredetileg aktnak készült, de később egy leplet festettek rá, nyilvánosan restaurálják a firenzei Casa Buonarroti múzeumban.

<

A fiatal nő A Tehetség allegóriáján egy tengerészeti iránytűt tart a kezében, feje fölött pedig a háromkirályokét idéző csillag mutatja az utat. 1616-os megalkotásakor a Tehetség meztelen volt, de 65 évvel később a „szemérem” jegyében egy leplet festettek az öle fölé.

Ez mára elválaszthatatlanul kötődik a festményhez és annak történetéhez, így a restauráció során sem távolítják el, de a legmodernebb képalkotó eljárásokkal feltárják és megmutatják a festmény eredeti állapotát és Artemisia vízióját.

A Casa Buonarrotit 1508-ban vásárolta meg a reneszánsz mester, Michelangelo. Nem ez volt a fő lakhelye, de firenzei tartózkodása alatt élt itt egy ideig. 1540 körül unokaöccse, Leonardo költözött be feleségével és gyermekeivel, és 1599-es haláláig használta az épületet. Leonardo harmadik fia, akit apja nagybátyjának tiszteletére az ifjabb Michelangelónak neveztek, ebben a házban született 1568-ban, a nagy művész halála után négy évvel.

Apja halála után az ifjabb Michelangelo Buonarroti a családi otthon széles körű felújításába kezdett, kibővítve és a kor legkiválóbb művészeinek munkáival dekorálva azt. A hosszú galéria kazettás mennyezetét az idősebb Michelangelo életének jeleneteivel és munkásságának darabjaival díszítették; az erre kiválasztott festők között volt Artemisia Gentileschi is.

A festőnő ekkoriban vált ismertté a firenzei művészeti életben, amiben az ifjabb Michelangelónak jelentős szerepe volt. A család barátjaként jelen volt Artemisia születésénél is, és kezdettől fogva kiemelkedő tehetségnek tartotta a festőnőt. Miután Artemisia elhagyta Rómát, Michelangelo segített neki elindítani művészi karrierjét Firenzében: bemutatta a helyi mecénás elit művészetkedvelő, mély zsebű tagjainak, festményeket rendelt tőle, és fennen hirdette tehetségét a Mediciek udvarában. A Tehetség allegóriájáért háromszor annyit fizetett neki, mint a mennyezeten dolgozó más festőknek.

Az ifjabb Michelangelo halála után unokaöccse, Lionardo örökölte a házat. Az 1680-es évek elején felbérelte Baldassarre Franceschinit, a Volterrano néven ismert festőt, hogy fessen az Allegóriára egy fátylat és ölébe egy leplet. Lionardot erre azon aggodalma vezette, hogy illetlennek tartotta egy meztelen nő képét a házban, ahol felesége és „egy csapat fiatal fiú” is lakott. A munka a festményt eredeti helyén hagyva zajlott, így az Allegóriát keletkezése óta mostanáig nem távolították el a mennyezetről.

A restaurátorok most leszedték és a múzeum egyik termében állították fel a képet. 2022 októbere és 2023 áprilisa között itt, nyilvánosan fog zajlani annak tanulmányozása és konzerválása. A munkában részt vevő restaurátorok minden pénteken válaszolni fognak a közönség által feltett kérdésekre, és 2023 szeptemberétől 2024 januárjáig egy kísérő kiállítás is nyílik a múzeumban.

„Diagnosztikai képalkotás és elemzés segítségével megállapítjuk az Artemisia által használt technikákat, felmérjük a festmény pontos állapotát, és ellenőrizzük a kezelésére kidolgozott tervet” – mondta el Elizabeth Wicks restaurátor, aki a projekt technikusokból és restaurátor szakértőkből álló csapatát vezeti. „Az átfestés történelmi vonatkozásai miatt nem távolíthatjuk el azt a felületről, de munkánk eredményeképp létre tudjuk hozni a felszín alatt rejtőző eredeti festmény virtuális képét.”

„A jövő héten megkezdjük az utazást a „fátyol alá” szórt és súrlófényforrások használatával, amit UV és infravörös fény használata követ. Multispektrális fényképezéssel és digitális mikroszkóppal fel tudjuk tárni az eredeti festménynél használt technika, valamint a későbbi átfestések jelenlegi állapotát. Ezek után röntgenes és nagy felbontású reflektográfiás vizsgálatok következnek majd.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Restaurátorok lesnek be a lepellel eltakart női akt alá

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra