Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Véget ért Dávid firenzei otthonának felújítása

Véget ért Dávid firenzei otthonának felújítása

2022. október 11. 19:29 MTI

Befejeződött a Michelangelo Dávid-szobrának is otthont adó firenzei Galleria dell’Accademia felújítása. A múzeumban hét éve kezdődött munkálatokat több lépcsőben végezték el, az utolsó két évben Lorenzo Bartolini (1777–1850) gipszszobrainak gyűjteményét renoválták.

<

Cecilie Hollberg, a múzeum igazgatója „herkulesi munkaként” festette le a 2015-ben kezdődött felújítást.

„A tetőtől a pincéig” minden megújult – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a pandémia alatt is dolgoztak, és arra is ügyeltek, hogy a munkálatokkal lehetőség szerint ne zavaják a múzeum látogatását.

A mintegy négyezer négyzetméteres múzeumban légkondicionáló és LED-es világítási rendszereket szereltek fel az energiafelhasználás hatékonyságának növelésére.

Michelangelo Dávid-szobra is olyan új világítási rendszerrel kapja a fényt, amely képes nappali fényhatást biztosítani. A szakértők szerint a festmények új megvilágítása is olyan élményt nyújt, ami sokkal élőbbé teszi a remekművek színeit.

A német igazgatónő hozzátette: miközben a Dávid miatt nagyon sokan látogatnak el a múzeumba, mások mellett Botticelli, Perugino és Ghirlandaio remekművei is láthatók a gyűjteményben.

A múzeum vezetője a jövő évre tervezett kiállításokkal kapcsolatban elárulta, hogy 2023 novemberében Pierfrancesco Foschi (1502–1567) firenzei festő alkotásait mutatják be.

A kiállítás azért is különleges, mert ez lesz az első, Foschi munkásságának szentelt tárlat Európában.

A Galleria dell Accademia Olaszország egyik legtöbb látogatót vonzó múzeuma, naponta több mint hatezren keresik fel.

Hollberg egy kulturális reform keretében került 2015-ben az intézmény élére, melynek célja az olaszországi múzeumok bürokratikus rendszerének modernizálása volt. Az igazgató firenzei szerződése 2024 júniusáig szól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Véget ért Dávid firenzei otthonának felújítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra