Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Hétezer éves kőkör került felszínre egy spanyol víztározóból

Hétezer éves kőkör került felszínre egy spanyol víztározóból

2022. augusztus 24. 10:05 Múlt-kor

A Spanyolországot is sújtó aszályban a Valdecañas víztározó vízszintje annyira lecsökkent, hogy láthatóvá vált a guadalperali dolmen, a spanyol Stonehenge-ként is ismert kőkör.

<

A guadalperali dolmen egy újkőkorszaki építmény, amely i. e. 5000 körül épülhetett a mai Peraleda de la Mata város közelében Spanyolországban. 150 függőlegesen álló gránittömböt számlál, amelyek egy tojás alakú központi kamrát vesznek körül.

A kamrához egy folyosó vezet, amelynek bejáratánál egy menhir áll: az ezen látható kanyargós vésetek egyes vélemények szerint egy kígyószerű lényt, mások szerint a környékbeli Tagus folyót ábrázolják.

A dolment 1925 és 1927 között tárta fel Hugo Obermaier; amikor rábukkant, az építményt majdnem teljesen beborította egy kvarcittömbökből emelt halom. Ezek a tömbök ma egy külső gyűrűt képeznek az állókövek körül. 1963-ban a Valdecañas víztározó építése során az építmény víz alá került, és az így eltelt idő során a kőtömbök és azok vésetei is károsodtak.

A valaha feljegyzett egyik legsúlyosabb aszály miatt egy, a Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Ibériai-félsziget az elmúlt 1200 évben nem volt ilyen száraz. A víztározóban jelenleg csupán kapacitása 28 százalékának megfelelő mennyiségű víz található.

A rendkívül alacsony vízállás miatt a guadalperali dolmen ismét felszínre került, és a régészeknek lehetőségük nyílt tanulmányozni azt. Ugyanakkor az interneten aláírásgyűjtés indult azzal a céllal, hogy a hatóságok szállítsák más helyre az építményt és gondoskodjanak annak megőrzéséről.

A petíciót kezdeményező Raíces de Peralêda Kulturális Egyesület elnöke, Angel Castaño a közelben él, és egy helyi lapnak nyilatkozva azt mondta: „Úgy nőttünk fel, hogy hallottuk a legendákat a tó alatt rejtőző kincsről, és most végre a saját szemünkkel is láthatjuk azt.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hétezer éves kőkör került felszínre egy spanyol víztározóból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra