Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Magas vérdíj és bizalmasa árulása vetett véget Jesse James lőporfüstös karrierjének

Magas vérdíj és bizalmasa árulása vetett véget Jesse James lőporfüstös karrierjének

2022. április 3. 12:50 Múlt-kor

Amint észrevette a férfi visszatükröződő alakját a képkeret üvegéről, rögtön meghallotta a pisztoly kakasának kattanását. Látta, hogy az üvegről visszaverődő alak fegyvert fog rá. Hirtelen hangos dörrenés hangja töltötte be a szobát. A golyó olyan erővel hatolt be a koponyájába, hogy az nagy erővel a képnek vágódott. A test élettelenül a földre rogyott, a hírhedt bankrablót, Jesse Jamest 1882. április 3-án, elérte végzete.

<

Jesse James még tinédzserként, az amerikai polgárháború idején esett át a tűzkeresztségen, amikor bátyja, Frank társaságában csatlakozott egy déli gerillacsapathoz.

A kompánia Missouri államban tevékenykedett, és előszeretettel hajtott végre támadásokat északi katonák és katonai egységek, illetve unionista szimpatizánsok ellen. Jesse-t kétszer is mellkason lőtték, de mindegyik alkalommal túlélte a sebesülését.

A könyörtelen mészárlásoktól lélekben megkeményedett testvérpár tovább folytatta véres tevékenységeit a polgárháború után is. Ekkor leginkább republikánus tulajdonban lévő, unionista pénzintézeteket támadtak meg.

Számos bankrablással a háta mögött Jesse és bandája 1873-ban profilt váltott, és vonatrablásokból szerezte meg napi betevőjét. Az első ilyen akciójuk igen emlékezetesre sikerült, hiszen a bandatagok, felidézvén konföderációs múltjukat, a Ku-Klux-Klánhoz fűződő fehér csukjában léptek akcióba. A banda jellemzően a poggyászkocsikban található széfeket célozta meg, az utasokat ritkábban rabolta ki.

A Jesse-Younger banda bukása 1876-ban következett be, miután a minnesotai Northfield városában egy bankrablás során Jesse és bátyja, Frank kivételével az összes bandatag golyóval a testében vagy bilincsben távozott a pénzintézetből.

A túlélőknek bujkálniuk kellett, de Jesse ezen időszak alatt sem tudta magára erőltetni a békés farmer szerepét, és rövid idő múlva, 1879-ben egy új bandát állított fel. A vállalkozás azonban 1881-re teljesen kifulladt, elsősorban az akciókban életüket vesztő bandatagok létszámának drasztikus csökkenése miatt.

Jesse lőporfüstös karrierje a Missouri állambeli St. Joseph-ben ért véget. Egy szokványos reggeli, Jesse otthonában tartott munkaértekezlet alatt, amelynek témája természetesen egy elkövetkezendő bankrablás volt, a bandavezér hirtelen felállt, hogy megigazítsa a falon ferdén függő képet.

Miközben Jesse ezzel bajlódott, Robert Ford, Jesse egyik utolsó bizalmasa, akcióba lendült és hátulról fejbe lőtte a dekorációt igazgató bűnözőt.

Ford, akit később csak „piszkos kis gyávának” neveztek, nevezetes lépése előtt már korábban megegyezett a minnesotai kormányzóval, és a 10 ezer dolláros vérdíj reményében egyszerűen agyonlőtte bandavezérét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magas vérdíj és bizalmasa árulása vetett véget Jesse James lőporfüstös karrierjének

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra