Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A könyvnyomtatás történetét mutatja be a Füleki Vármúzeum új kiállítása

A könyvnyomtatás történetét mutatja be a Füleki Vármúzeum új kiállítása

2022. március 9. 19:35 MTI

A könyvnyomtatás fejlődése a középkortól napjainkig című kiállítással nyitja meg a turistaszezont a Füleki Vármúzeum hétfőn – tájékoztatta a múzeum az MTI-t. A tárlaton a korabeli nyomdászatban használt eszközöket és eredeti kéziratokat is láthatnak a látogatók.

<

A vármúzeum közleményében azt írta: a 15. századtól egészen a 20. századig mutatja be a könyvnyomtatás történetét a Defensores történelmi csoport által összeállított tárlat, amelyet március 14-én 16 óra 30-kor nyitnak meg a vár Bebek-tornyának ötödik szintjén.

Közölték: a helyi polgári társulás 2012 óta foglalkozik a régmúlt idők – elsősorban a 17. századi korszak – felelevenítésével, fokozott hangsúlyt fektetve a hadtörténetre. Az évek múltával korabeli konyhával bővítették a harci irányvonalat, különféle középkori és újkori ételeket készítve és kínálva a bemutatók során.

Az egylet legújabb szerzeménye a kiállítást alkotó nyomdaműhely, amely által a nyomdászat többszázados fejlődését mutatják be. A nyomódeszkák használatáról szóló első írásos említések körülbelül a 6. századból, Kínából származnak, ahol elsőként jelentek meg nyomtatott tekercsek és könyvek.

Európában a könyvek sorozatgyártásának elterjedése Johannes Gensfleisch (1400–1468), más néven Gutenberg németországi fémmetszőnek és feltalálónak köszönhető, aki eljárásokat dolgozott ki, és speciális öntőformákat készített fémbetűk öntésére, feltalálta a nyomdagépet és egy új típusú nyomdafestéket, valamint új nyomtatási módszereket vezetett be.

A május 6-ig tartó kiállításon az érdeklődők a korabeli nyomdászatban használt különböző eszközöket és tárgyakat tekinthetnek meg, mint például a szöveglenyomat készítésénél használt fémbetűket, nyomógép kicsinyített változatát, képek és grafikák nyomtatásához használt fa nyomódúcokat, illetve rézlemezeket, vésőket és egyéb segédeszközöket, de láthatnak majd eredeti kéziratokat és nyomtatott könyveket is.

A kiállítás ideje alatt az előzetesen bejelentkezett csoportok külön kérésre mesterségbemutatón és előadáson vehetnek részt.

Március 15-től a vár a hét minden napján, 10 és 18 óra között várja látogatóit – írta a felvidéki vármúzeum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A könyvnyomtatás történetét mutatja be a Füleki Vármúzeum új kiállítása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra