Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szeretők az ókortól a 20. századig

2013. január 21. 08:49

<

Madame Pompadour

Jeanne-Antoinette Poisson, Marquise de Pompadour, vagyis Poisson Johanna Antónia, Pompadour márkinője (1721-1764) egyszerű polgár törvénytelen leányaként született Párizsban. Egy álarcosbálon hívta fel magára az akkor még előző, sorrendben harmadik szeretője, Châteauroux hercegnő halálát gyászoló XV. Lajos figyelmét. Az 1745 februárjában tartott ünnepséget követően Jeanne-Antoinette alig egy hónap múlva Lajos elsőszámú szeretője (maîtresse-en-titre) lett, "szolgáltatásaiért" cserébe a király márkinői rangra emelte. A szépséges és okos asszony teljesen a befolyása alá vonta királyt, s ezzel természetesen Franciaországot is, szerencse, hogy – ellentétben a közkeletű felfogással – ez az uralom inkább volt hasznos az országnak, mint káros. Hatalma akkora volt, hogy pozícióját a király másik szeretője, a híres Marie-Louise O'Murphy de Boisfaily sem tudta megrengetni.

A márkinő – nem kevés ellenséget szerezve magának – befolyásos szerepet töltött be az udvarban, beleszólhatott az államügyekbe és a külügyekbe is, miközben a király törvényes gyermekei, különösen egyetlen fia, a trónörökös folyton a grófnő ellen intrikált. Költekezéseit is szokás a szemére vetni, de valójában főként a művészetek pártolására költött sokat, s olyan embereket támogatott, mint Montesquieu vagy Rousseau, Voltaire-t pedig ő neveztette ki udvari történetíróvá. Segítette az Enciklopédia kiadását is, s rokonszenvezett a felvilágosodással. Nagy összegű megbízásait a legkiválóbb festők, szobrászok és építészek kapták, így nélküle sok remekművel lennénk szegényebbek.

Miután szépségének hanyatlását – és egészségi állapotának romlását – önmaga is belátta, visszavonult, s „hivatalos szeretőből” a király igazi barátja lett, sőt még Lajos későbbi szerelmi kalandjait is ő szervezte. „Őfelsége, az Alsószoknya” – ahogyan II. Frigyes porosz király nevezte – rendkívüli asszony volt: az elhagyott királynővel is sikerült megkedveltetnie magát, ami jelzi, hogy még ellenségeit is hatalmába kerítette. A márkinő 1764-ben ágynak esett, és két-három héten át tartó súlyos betegeskedés után áprilisban meghalt. A király hamar kiheverte elvesztését, amiben új szeretője, Madame du Barry segített neki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Szeretők az ókortól a 20. századig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra