Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Menekültek vergődnek Európa határvidékén

2010. január 18. 09:33

A francia múltképet és identitást régóta meghatározó befogadó állam és a diszkriminatív törvények ellen fellépő egyén kerül mérlegre a Welcome című francia filmben. A berlini fesztivál közönségdíjas filmjének megdöbbentő képsorain a második világháborús fogolytáborok világa sejlik fel.

<

A bevándorló, az embercsempész és a tisztes európai átlagpolgár

Philippe Lioret rendező Welcome című alkotásában az Európába érkező migránsok élethelyzetét a nácik által elfoglalt Franciaországban élő zsidókéval állítja párhuzamba. A migránsokat segítő tisztes állampolgárok megaláztatása, állami vegzálása a rendező szerint 1943-at idézi, amikor "zsidókat rejtegettünk az alagsorban".

Filmjében az egykori élsportólóból mára úszóedzővé lett Simon pályafutásának lecsengésével házasságát is rendesen elbénázza. A múltjával nehezen számot vető úszómester élethelyzetét tetézi egy alázatos 17 éves kurd menekült, Bilal megjelenése, aki úszásórára jelentkezik Simonnál. Hamar kiderül, hogy Bilal valódi célja, hogy Calais kikötőjéből a csatornán átúszva Angilába jusson barátnőjéhez. A Welcome-ban tizenévestől a harmincévesig fiatal és kiszolgáltatott illegális bevándorlók, pénzért bármire hajlandó embercsempészek, és szemlesütve mindezt tudomásul vevő tisztes francia átlagpolgárok mindennapi világa kerül éles konfliktusba.



A berlini fesztivál közönségdíját és az Európai Parlament 2009-es Lux-díját elnyerő filmet az EU 23 hivatalos nyelvén feliratozzák.

Welcome
Színes feliratos francia film, 110 perc, 2009.
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.
Dolby Digital
Rendező: Philippe Lioret

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Menekültek vergődnek Európa határvidékén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra