Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A legpestibb utca története

2006. február 27. 11:30

Már nehezen menthető meg a Király utca 40. és helyére nem nyolcemeletes, hanem alacsonyabb épület kerül, mégis felmerül a kérdés: mi legyen az Erzsébetváros és a Terézváros régi, jellegzetes házainak a sorsa, ha azok alapos felújításra szorulnak. Bontás vagy átépítés? Erről kérdezte az InfoRádió Sárközi Mátyást, akinek a Könyvhétre jelenik meg irodalmi igényű leírása a Király utcáról.

<

`Azért írtam könyvet A Király utcán végestelen végig címmel, mert Krúdy Gyula határozottan állította nem egy regényében, hogy ez a legpestibb utca. Nos, ha így van - mondtam magamban -, akkor nekem, Budapest szerelmesének, alaposan meg kell ismernem ezt a Városligetbe vezető, két és fél kilométeres útvonalat, múltjával, jelenével és jövőjével, lakóival, épületeivel és gondjaival együtt.` - mondta el az InfoRádiónak Sárközi Mátyás.

A Király utca eleje, a Teréz-templomig, még napjainkban, a nagy jeges árvíz utáni és egyéb korábbi bontások, valamint a világháborús pusztítások ellenére is viszonylag egységes képet mutat. A legjobb hazai építészek közül számosan hagytak itt nyomot: Pollack Mihály és fia, Ágost, továbbá Hild József, meg színvonalas kismesterek, mint Brein Ferenc vagy Gotgeb Antal. Kezdetben a gyorsan magyarosodó németek lakták nagy számban ezt az utcát. 1786-ban engedélyezte az uralkodó a zsidók letelepedését Pesten, s akkor megindult Galíciából, meg Ukrajnából a jobb életre vágyó, ott pogromokkal sanyargatott, szegény zsidók tömeges bevándorlása, nem utolsósorban éppen ebbe a városrészbe.

Száz év alatt a Király utca igencsak elzsidósodott, hetven százalékban izraeliták lakták. Szegény kisiparosok és kereskedők voltak, keletiesen hangosak, tudálékosak, vagy izgágák, de hallatlanul összetartók, rendkívül igyekvők, szorgalmasak. A gyermekeiket tanulásra bíztatták, ezért áldozatosan mindent meg is adtak nekik, és vallási szokásaik megtartása mellett nagy erőfeszítéssel igyekeztek asszimilálni a magyarsággal. A Király utcában alakult meg a zsidók magyarító egylete.

Olvassa el és hallgassa meg a beszélgetést az InfoRádión!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A legpestibb utca története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra