Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Robert McKee megtalált nyugalma

2005. május 4. 12:20

Néhány hét múlva megindul a kutatás több, mint félévszázada eltűnt amerikai katonák után - áll a Népszabadság cikkében. Robert McKeet már eltemették Arlingtonban, a Magyarország felszabadításáért elesett többtucatnyi társát még keresik, hogy hazavigyék Amerikába és illő tisztességgel elbúcsúztassák.

<

Robert W. McKee, a B-24-es Liberator típusú amerikai bombázó géppuskása immár hazai földben, az arlingtoni katonai temetőben alhatja örök álmát - írja a Népszabadság (és erről korábban a Múlt-kor is beszámolt). A Liberator az olaszországi Pantanella támaszpontjáról szállt fel, hogy Blechhammer városa térségében német katonai célpontokat támadjon. McKee gépe 1944. december 17-én zuhant le a Somogy megyei Böhönye és Felsősegesd térségében, de csak most, több mint hat évtizeddel később, 2005-ben tudták azonosítani földi maradványait a legkorszerűbb (mitokondriális) DNS-eljárással. A 11 fős személyzetből kilencen ki tudtak ugrani a zuhanó gépből, ketten benne vesztek. A Liberátorral együtt a megsemmisülésbe zuhant másik hősi halottat Felsősegesden temették el. McKee azonosítását félreértések, fatális véletlenek sora nehezítette. A géppuskás a nyakában lógó, a katonai szlengben dögcédulának nevezett azonosító fémlapot korábban, egy másik gépen utazva elvesztette. Ez a másik amerikai gép is lezuhant, de később, az azonosító eljárások kiderítették, hogy McKee nem lehetett a katasztrófa pillanatában a másik, szintén végzetes sorsú repülőgépen.

 

 

A cikk szerint a géppuskásnak évtizedekre nyoma veszett, mígnem 1992-ben egy magyar temetkezési vállalkozó a Marcali és Nagyatád között fekvő Böhönyén emberi maradványokra lelt. A sírban megtalálták az amerikai légierő fedélzeti géppuskásainak jelzését. Az amerikai hadsereg hadifogoly (POW), vagy akcióban eltűnt (MIA) katonáit, a földi maradványokat kutató-vizsgáló szervezet (DMPO) szakértői McKee két, közvetlen hozzátartozójának DNS-mintája alapján végre megállapították a katona azonosságát. McKeet 2005 tavaszán az amerikai hadsereg arlingtoni temetőjében helyezték örök nyugalomra. Dennis Friedbauer szerint Magyarországon 30-40, a második világháborúban eltűnt amerikai katona földi maradványai lehetnek. A DMPO mintegy 88 ezer, a második világháború óta a különféle fegyveres konfliktusokban eltűnt amerikai katona után nyomoz. Ebből 78 ezren a nácik és csatlósaik, valamint a japánok ellen vívott háborúban tűntek el.

 

A katonák felkutatása nemzetközi humanitárius feladat. Olyannyira fontos, hogy még az észak-koreai rezsim sem tagadta meg az engedélyt, hogy a koreai háború (1950-1953) idején elesett amerikai katonák után kutassanak. 1996 óta (ekkor kezdték az amerikai-észak-koreai közös keresőmissziókat), mintegy 200 amerikai katona maradványaira bukkantak. Amerikai tisztek a háború koreai veteránjaival is beszélgethettek, akik még emlékezhetnek, hová temették a harcokban elesett ellenséget. A Balatonban is rejtőzik valahol egy lelőtt amerikai gép, amelyet a legmodernebb technikai eszközökkel kutatnak fel, mondotta lapunknak a Pentagon fordítója, a DMPO szakértője, a magyarul kiválóan beszélő Dennis Friedbauer. A Nyitott Égbolt program keretében is járt Magyarországon. Robert McKee felkutatásában, azonosításában is közreműködött. Találkozott a kaliforniai családdal, és átadott egy, feltehetően a B-24-esből származó roncsdarabot. Mint mondta, az amerikaiaknak második világháborúban eltűnt bajtársaik felkutatásában sokat segítettek magyar amatőr történészek, a második világháború Magyarország felett lezajlott légi csatáiról beszámoló könyvek. Néhány hét múlva újabb keresés indul. Magyarországon eltűnt amerikai katonák után kutatnak Nemesvita, Szabadegyháza, Tapolca környékén.

 

A Népszabadság cikke

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Robert McKee megtalált nyugalma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra