Ókori olimpikonok Atkins-diétán
2004. augusztus 18. 10:19
Ókori elődeiknél az számított helyes diétának, amitől egy sportoló a vállára vett egy felnőtt bikát, körülhurcolta a stadionban, majd egy nap alatt elfogyasztotta az állatot.
A mediterrán konyha gyökerei
A múlt pénteken elkezdődött olimpiai játékok résztvevői szinte bármit fogyaszthatnak - a brazil halételektől az ázsiai zöldségekig. A legtöbb versenyző természetesen különleges diétán él, és személyre szabott táplálkozás-kiegészítő szereket fogyaszt, hogy ezzel is növelje teljesítményét.
Az újkori olimpiák ebből a szempontból is jócskán különböznek az ókoriaktól, melyek első győztese egyébként - mint nemrég itt, a Múlt-koron is beszámoltunk róla - épp egy szakács, Koroibosz volt.
Az első, i. e. 776-ban rendezett olimpián még csak egy versenyszám volt: a futás. A későbbiekben nem csak a sportágak száma, hanem az atléták táplálkozása is jócskán bővült - például egyre több húst ettek, vagyis a manapság divatos Atkins-diétához hasonló étrendet követtek. A táplálkozás-történészek ismét elővették az ókori görög és római szövegeket, hogy egy eddig jobbára mellőzött szempontból is megvizsgálják őket. A kutatók arra kíváncsiak, mit ettek a történelem első olimpikonjai. A kérdés azért is érdekes, mert ugyanitt kell keresnünk a ma már világhírű mediterrán konyha gyökereit is.
Lakoma görög vázán |