Ókori olimpikonok Atkins-diétán
2004. augusztus 18. 10:19
Étkezés és mentalitás
Grivetti kutatásainak középpontjában a Bölcsek lakomája című 15 kötetes, i. sz. 200 körül keletkezett mű áll, mely egy hosszadalmas lakomát ír le. A szokatlan lakomán a vendégek evés közben arról csevegnek, milyen minőségű és honnan származik az étel, amelyet fogyasztanak. `Az étkezés valóságos ünnep az ínyenceknek, és minden résztvevő irodalmi idézetekkel támasztja alá érvelését` - mondja Grivetti.
A mű írója, a görög Athenaeus, a mai Alexandriától délkeletre fekvő Naukratiszból származott. Athenaeus nevéhez ma közel 1500 szöveget kötnek, ezeknek azonban már csak alig 15 százaléka létezik. Ezek a művek egyedülálló mentalitás-történeti források, hiszen arról tanúskodnak, miként készítették el az ételeket, hogyan fogyasztották el őket, és hogyan illeszkedett az evéshez kapcsolódó teljes szokásrendszer az akkori emberek mindennapjaiba.
Lakoma görög domborművön (i. e. 5-4. sz.) |
"A legkorábbi feljegyzések sajtban és gyümölcsben gazdag étrendet írnak elő az olimpikonoknak, ám ez az étrend az idők során egyre több és több húst tartalmazott" - mondta Grivetti.