Ókori olimpikonok Atkins-diétán
2004. augusztus 18. 10:19
Húst hússal
Bár az ókori olimpikonok étrendéről sokkal többet tudunk egyéb forrásokból, A bölcsek lakomája is beszámol egy sportoló táplálkozási szokásairól. A műben szerepel a krotóni Milón, aki hat olimpián nyerte el a győztesnek kijáró koszorút.
Hierapoliszi Teodórosz az atlétikai versenyekről, idézi Athenaeus A bölcsek lakomájában: |
Krotóni Milón naponta kilenc kiló húst és ugyanannyi kenyeret evett meg, és három kancsó bort ivott. Olimpiában a vállára vett egy négyéves bikát, és körülhordozta a stadionban, majd felszeletelte az állatot és egymagában ette meg egy nap alatt. |
Segan az ókori étrendet rekonstruáló szakácskönyvet készül megjelentetni, melynek címét (A bölcsek konyhája) a fent idézett műből kölcsönözte. A történész egy korábbi kutatása kapcsán kezdett el az ókori étkezési szokásokkal foglalkozni. Mikor a reneszánsz konyháját kutatta, rájött, hogy abban az időben az ételekben is visszanyúltak a klasszikus korokhoz. "Ők is a gyökereiket keresték, hát arra gondoltam, miért ne nyúlnék én is vissza egészen az ókorig."
Segan azon lepődött meg a legjobban, hány ma mindennapinak számító eledel származik az Újvilágból - például a kukorica, a csokoládé vagy a vanília.
A bölcsek konyhája című szakácskönyvben csak olyan étkek szerepelnek, melyek összetevői a Földközi tenger vidékének ókori lakói számára is elérhetők voltak - ilyen pl. a cseresznyés lepény. Érdekes, hogy a paradicsom ma a mediterrán konyha szerves része, pedig az ókor után jóval később honosodott meg ezen a vidéken.