Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hellász aranya

2003. május 21. 11:59

A görög ékszerművességet bemutató kamarakiállítás voltaképpen a Görög Köztársaság ajándéka, hiszen ezek a külföldön csak nagyritkán látható művek most abból az alkalomból keltek útra, hogy jelenleg Görögország tölti be az EU elnöki tisztét (az anyagot előzőleg Prágában és Varsóban állították ki).

<

Alkalmi ékszerek az őskortól napjainkig

A főként aranyból készített, gyakran igazgyönggyel, drágakővel díszített ékszerek általában a mindenkori társadalmi elit világát jellemzik, így változatos történetük révén egyúttal ennek a világnak a képei rajzolódnak ki.

A tárlat elején néhány kiemelkedő darab (pl. a liliomokkal díszített arany nyakláncok és az áldozatot bemutató férfit ábrázoló aranygyűrű) a mintegy három és félezer évvel ezelőtt virágzott és Homérosz által megénekelt „aranylókincsű” Mükéné urait idézik. Az Észak-görögországi Sindosban és az euboiai Eretriában talált, csodálatosan kidolgozott aranyékszerek a görög-perzsa háborúk korában is virágzó mesterség tanúi.

Ugyancsak a fő látnivalók közé tartozik a Nagy Sándor halálát követő évtizedekben készült sedesi aranydiadéma, ami egy új korszak kezdetét jelzi és a poliszok mikrokozmosza után immáron óriásivá tágult hellén világ mindent magába olvasztó, de mégis változatos kultúráját tanúsítja. E kultúra hatása még századokkal később is jól látható a római császárkor ékszerein.

A Róma bukását követően felvirágzó középkori Bizánc ékszerein a gyökeres korszakváltás ellenére is jól látszik a korábbi hagyomány folytatódása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hellász aranya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra