Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A függetlenség hőseit ünnepelték Mexikóvárosban

2010. augusztus 17. 14:25 MTI

A mexikói függetlenségi mozgalomban harcolt 13 férfi és egy nő földi maradványait vitték végig a Mexikó kétszáz éves fennállását ünneplő rendezvények keretében a főváros utcáin.

<

A csontokat katonák százai kísérték vasárnap a Chapultepec-palotába, ahol szakértők megerősítették, valóban az 1820-1821-es függetlenségi mozgalomban harcoló katonák maradványairól van szó. A függetlenségi harc 12 vezetőjének maradványai 1821-ben, a háború végén különböző helyeken voltak. A kormány 1823-ban begyűjtette a szétszórtan található csontokat, majd elrendelte az áldozatok újratemetését a hatalmas mexikóvárosi katedrálisban.

A sírok silány minőségére hivatkozva a századfordulón feltárták azokat, és a csontokat urnákba rakták át, közben azonban sok közülük összekeveredett. Az urnákat az 1910 és 1920 között zajló mexikói forradalmat követően, 1925-ben helyezték át mai helyükre, miután a politikai vezetés szakított a katolikus egyházzal. A csontokat májusban mozdították el a mexikói függetlenség emlékművéből, és 2011-ben helyezik vissza.

A parádén megjelenő tömeg tagjai virágokat dobáltak az utcákra, és "Viva Mexico!" felkiáltással ünnepeltek. A zenéről katonai zenekar gondoskodott. Felipe Calderón elnök buzdította a népet, hogy merítsen ihletet egy jobb ország megteremtéséhez a hősök ünnepléséből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A függetlenség hőseit ünnepelték Mexikóvárosban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra