Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállították a nyugati tájképfestészet atyját

2007. július 5. 08:00

A 16. század első felében működött Joachim Patinir németalföldi tájképfestő alkotásaiból nyílt kedden október 7-ig megtekinthető kiállítás a madridi Prado múzeumban.

<

A cím, `Patinir avagy a tájkép feltalálása` arra utal, hogy Patinir (vagy másik gyakorta használt nevén Patenier - 1485-1524) sokak szemében a nyugati festészet első nagy tájképfestőjének számít.

A mester 29 fennmaradt alkotásából 22 látható most Madridban. Alejandro Bergara, a kiállítás biztosa elmondta, hogy a ma kevéssé ismert festő, akinek kékes árnyalatú alkotásain először jelentek meg képzelt és sokszor fantasztikus tájak, a későbbi századokban sok követőre talált.

A Prado gyűjteményéhez tartozó olyan művek mellett, mint a Táj Szent Jeromossal és a Charon átkel a Styx folyón, a kiállításon megtekinthető a mesternek a New York-i Metropolitan múzeumban őrzött Triptichonja is.

A tájképek szerelmesei ezekben a hetekben a madridi Thyssen-Bornemisza múzeumban is találhatnak remekműveket: itt Vincent Van Gogh vásznait, azokat a Párizs-környéki Auvers-sur-Oise településen alkotott műveit állították ki, amelyeket 1890-ben, az öngyilkossága előtti hetekben festett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállították a nyugati tájképfestészet atyját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra