Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ócskavasként adták el az ipari műemlékeket

2007. január 11. 08:45

Eljárást indított a rendőrség három ember ellen, akiknek a gyanú szerint közük van két ipari műemléknek számító bányászati szivattyú ócskavasként való értékesítéséhez.

<

A hatalmas méretű, 1920-as évekből származó szivattyúk az egykori pécsi szénbánya levegőztetését szolgálták és a baranyai megyeszékhelyhez tartozó István-akna épületéből tűntek el 2006 tavaszán.

A berendezéseket a tettesek szétszerelték, ócskavasként értékesítették, az ezért kapott ötmillió forintot pedig úgy tették zsebre, hogy az eladásról fiktív számlákat állítottak ki - mondta Horváth Nóra.

Hozzátette: a bűncselekményre akkor derült fény, amikor a pécsi vagyonkezelő megvásárolta a területet és az épületet a bányavagyon hasznosító vállalattól, s egy szemle során a gépeknek hűlt helyét találták. Rövid időn belül csalás és okirat-hamisítás miatt indult eljárás a feltételezett tettesek ellen. A sajtóreferens beszámolt arról, hogy az elcsalt pénz fele már megkerült.

A szakértők most azt is vizsgálják, mekkora volt a szivattyúk eszmei értéke, különösen annak figyelembe vételével, hogy a csalásig mindössze négy ilyen szerkezet volt Magyarországon.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ócskavasként adták el az ipari műemlékeket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra