Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

2005-ben lett százéves

2005. december 28. 11:06

<

Függetlenségi mozgalmak Európa szélein

2005-ben Norvégiában ünnepségsorozattal emlékeztek a svédektől való elszakadás, és a norvég függetlenség 100 éves évfordulójára. A napóleoni háborúk lezárultával Dániától elszakadt, de Svédországgal perszonálunióba kényszerített ország parlamentje 1905. június hetedikén szavazta meg a teljes függetlenséget, amelyet később népszavazás is megerősített. A trónt a dán Károly hercegnek ajánlották fel, aki VII. Haakon néven lett uralkodó.

A 100 éves ír köztársasági mozgalom legnagyobb politikai szervezetét Arthur Griffith alakította meg Dublinban. A Sinn Féin brit uralom ellen vívott harcának legfőbb ellensége az északír protestáns többség. A politikai párt 1917-ben Eamon de Valera vezetésével megnyerte a választásokat, s a köztársasági mozgalom saját parlamentet (Dáil Éireann) valamint Köztársasági Hadsereget (IRA) hozott létre.

A sziget egyesítéséért vívott függetlenségi harc mára a tartós béke és a visszafogott demokratizálódás irányába fordult. A 2002-es parlamenti választás óta a Sinn Fein megduplázta szavazóbázisát, majd 2004. nyarán megszerzett 1 mandátumot az Európai Parlamentben. 2005. július 28-án 30 év erőszak és 1800 gyilkosság után az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) hivatalosan is bejelentette, hogy leteszi a fegyvert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2005-ben lett százéves

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra