Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál

2005. augusztus 26. 10:00

Könyvkiállítás és -vásár keretében nyílik meg vasárnap a VIII. Zsidó Nyári Fesztivál Budapesten. A fesztivál egyik különlegességének ígérkezik a Marienbad című jiddis nyelvű színielőadás, amelyből egy rendhagyó sajtótájékoztatóval egybekötött próba erejéig kedden ízelítőt kaphattak a sajtó képviselői is.

<

A Zsidó Könyvnapok rendezvényén 25-30 kiadó kínálja köteteit az Erzsébet téri Gödör Klubban; az esemény vendége Abraham B. Yehoshua izraeli író lesz. A szeptember 4-ig tartó fesztivál az idén is számos képzőművészeti eseményt foglal magában: a Budapest Galéria Kiállítóházában Pierre Székely-emlékkiállítás nyílik, a Gödör Klubban Budapest zsinagógáiról látható fotókiállítás, míg a Zsidó Múzeumban Lajtai Péter fotóművész alkotásait mutatják be Az út elejétől a végéig címmel.

A zenei kínálatban szerepel a Sabbathsong Klezmer Band jubileumi koncertje a Gödör Klubban, valamint Két kincs címmel a Budapest Klezmer Band, Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes közös koncertje a Dohány utcai zsinagógában. Ugyancsak a zsinagóga lesz a helyszíne a nemzetközi kántorkoncertnek is. A komolyzenei programok közül a legelsőt a fesztivál előestéjén tartják: Pilinszky János KZ Oratóriumát Érdi Tamás zongoraművész, Ritter Emőke artista-mozgásművész és a Pannon Várszínház öt művésze adja elő a Rumbach utcai zsinagógában.

A Thália Újstúdióban a Golem Színház művészei játsszák Hanoch Levin izraeli drámaíró A bennünk lévő csodálatos nő című komédiáját, a Nemzeti Táncszínházban Siratófalak címmel Markó Iván estje szerepel műsoron, a Magyar Fesztivál Balett közreműködésével. Hangosfilm címmel a Budai Parkszínpadon a Cotton Club Singers és a Hot Jazz Band ad ünnepi koncertet a XX. század első felének filmjeiből, így például a Hippolyt, a lakáj, a Meseautó és a Halálos tavasz című alkotásból. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban Hárs Viktor Szögesdrót gyermekek című szerzeménye hallható majd.

A filmnapok keretében a Budapesten született, a közelmúltban elhunyt világhírű humorista, Efrájim Kishon (Kishont Ferenc) műveiből készült filmeket vetít az Örökmozgó; az Odeon-Lloyd moziban Ráday Imre színész filmjeiből válogatnak.

Először rendeznek a fesztiválon izraeli gasztronómiai napokat; a Vámház körúti Nagyvásárcsarnokban szeptember első két napján bárki megkóstolhatja a zsidó konyha különlegességeit, így a különféle kuglikat és a maceszgombócot, de a kínálatban szerepel pita, falafel, humusz és számos keleti gyümölcs, édesség is. A főváros mellett az idén Eger, Debrecen, Szeged, Zalaegerszeg, Nagykőrös és Kiskunhalas ad otthont a Zsidó Nyári Fesztivál eseményeinek.

A Belvárosi Színházban mutatják be Sólem Alechem Marienbad című darabjának jiddis nyelvű előadását, melynek sztárvendége Maia Morgenstern román színésznő lesz, aki Mária szerepét alakította Mel Gibson Passió című filmjében. Sólem Aléchem eredetileg levélregénynek írt művét négyszereplős színdarabbá alakította át Deres Péter, valamint Eichner András, aki egyben a darab rendezője is. A történet a Monarchia fénykorában játszódik, s fontos alkotóeleme a speciális jiddis humor.

A szereplők a varsói zsidó közösség tagjai, akik kiszabadulva az otthoni mindennapok szürkeségéből a fényűző üdülőhelyen, Marienbadban szeretnék kiélni vágyaikat. Varsótól távol világpolgárként, kacér dámaként, vagy épp hódító Casanovaként viselkednek, ám nem tudják letagadni származásukat, szokásaikat, s a játékos, frivol szerelmi történetnek induló darab végül a vágyott életmód felszínességét, sivárságát figurázza ki.

Csaknem hét évtizedes szünet után először szólal meg jiddis nyelven előadás Magyarországon - mondta Eichner András, aki szerint a darab színrevitelével egy olyan értékes, valódi hungaricumnak számító kultúrát szeretnének bemutatni, amely igazi virágkorát a Monarchia alatt élte. A rendezés a jiddis színjátszás hagyományaira épít, ám a XXI. század szellemében frissítették fel, hogy ízig-vérig mai előadást élvezhessen a közönség. A darab jiddis nyelvű fordítását Komoróczy Szonja készítette, s ő segített a színészeknek megbirkózni a szövegtanulás cseppet sem könnyű feladatával - mondta Eichner András.

A nézők kivetítőn olvashatják a magyar nyelvű feliratokat, a színpad két oldalán lévő további két kivetítőn pedig eredeti helyszíneken (a mai Marianské Laznéban) forgatott jelenetek elevenednek meg, sajátosan "ötvöződve" a darab cselekményével. A darab producere Kocsi Zsolt, a zeneszerző-zongorista Jávori Ferenc, az ötletes jelmezek és díszletek pedig Gombár Judit munkáját dicsérik. A bemutató augusztus 28-án lesz, amelyen Belcsi szerepében Maia Morgensternt láthatja a közönség. Jamajkerné szerepében Börcsök Enikő lép színpadra, Marjamcsikot Oberfrank Pál alakítja, Stajme figuráját pedig Besenczi Árpád kelti éltre.

Ugyanebben a szereposztásban még kétszer - augusztus 29-én és szeptember 5-én játsszák a darabot, majd két előadás erejéig Fehér Anna veszi át Belcsi szerepét.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra