Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az akadályúszástól a kötélmászásig – 10 elfeledett olimpiai sportág

2021. július 23. 09:31 Múlt-kor

Akadályúszás

Ez a szokatlan úszóesemény igen összetett, azonban rendkívül szórakoztató is volt. Az akadályverseny és az úszás kombinációjaként a versenyzőknek az úszás mellett egy, a víz felett lévő rúdon kellett átmászniuk, majd néhány, egymás mellett ringatózó csónak alatt átúszniuk.

A verseny a Szajnán zajlott, így a rúd, a csónakok és a minél jobb időeredmény mellett a sportág képviselőinek az áramlatokra is komolyan oda kellett figyelniük. Az 1900-as párizsi olimpia volt az egyetlen a világjátékok sorában, amelyen megrendezték a nem mindennapi eseményt, amelyet a gyorsúszásban is diadalmaskodó, ausztrál színekben versenyző Frederick Lane nyert meg.

Club swinging

A sportesemény az olimpiai ritmikus gimnasztika előfutára volt, amelyben a versenyzők kötelet, karikát, labdát, szalagot és ütőket is használtak. Összesen két olimpián lehettek szemtanúi a nézők a sportágnak: 1904-ben és 1932-ben. Mindkét alkalommal az Egyesült Államok versenyzői vehették birtokba a dobogó valamennyi fokát. A zsonglőrködéssel ellentétben, ennél a versenyszámnál az eszközök nem hagyják el a sportoló kezét. Az olimpiai bírók külön pontozták a versenyzők technikáját és gyakorlatait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az akadályúszástól a kötélmászásig – 10 elfeledett olimpiai sportág

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra