Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az akadályúszástól a kötélmászásig – 10 elfeledett olimpiai sportág

2021. július 23. 09:31 Múlt-kor

Élőgalamb-lövészet

Ez a sportág csupán egyszer fordult elő az olimpiák történetében. Az 1900-as párizsi játékokon a cél az volt, hogy lehetőleg minél több madarat lőjön le a versenyző. A madarakat a sportág résztvevőjével szemben egyesével engedték szabadon, és az lett a győztes, akinek a sörétjei a legtöbb galambot találták el. Ha két lehetőséget is „elpuskázott”, a versenyző kiesett.

Az olimpia során közel 300 madarat öltek meg, amelyek maradványai a végére beborították az egész versenypályát. A győztesnek 20 ezer frank ütötte a markát, habár az első négy helyezett megegyezett, hogy megosztja a nyereményt. Egy belga versenyző, Leon de Lunden lett a győztes 21 találattal.

Kötélmászás

A kötélmászás már az első, 1896-os athéni olimpián debütált, amikor csupán két görög tudott feljutni a kötél tetejéig: Nikolaos Andriakopoulos és Thomas Xenakis. A szám általában a gimnasztikai versenyek végén kapott helyet. A kötélmászást ülő helyzetből indulva, csak a kezek használatával lehetett teljesíteni. Athénban a bírók a versenyző mászási stílusát is pontozták. Az nyert, aki a leghamarabb ért fel a 14 méteres (1896), a XX. századi olimpiákon pedig 7 méteres kötél tetejére. A versenyszám az 1896-os, az 1904-es, az 1906-os, az 1924-es és az 1932-es olimpián szerepelt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az akadályúszástól a kötélmászásig – 10 elfeledett olimpiai sportág

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra