Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az akadályúszástól a kötélmászásig – 10 elfeledett olimpiai sportág

2021. július 23. 09:31 Múlt-kor

Roque

A roque csupán az 1904-es St. Louis-i olimpián szerepelt a versenyszámok sorában, s csak egyetlen ország, az Egyesült Államok nevezett rá, így három amerikai állt egymás mellett a dobogón. Az első helyet Charles Jacobus, a másodikat pedig Smith Streeter szerezte meg, a bronzérem Charles Brown nyakába került. A játék a krokett egy amerikai változata, igen népszerű volt a XX. század első felében, az optimista szólamok akkoriban a század játékának nevezték. A versenyszámot kemény homokon vagy agyagon játszották, az 1880-as években vált divattá a tengerentúlon.

Motorcsónakverseny

A vízi motorcsónakázás szintén csak egyszer szerepelt az olimpiai játékok között, az 1900-as versenyeken csak bemutatták, míg hivatalosan az 1908-as londoni játékokon volt jelen. Bár az egész verseny ideje alatt viharos szél fújt, a rossz időjárási körülmények ellenére is befejezték a futamot.

Három kategóriában nevezhettek az országok: az „A” osztályban, ami egy nyílt futamnak számított, a „B”-ben, amelyen a két méter hosszúságot el nem érő hajók és a „C”-ben, amelyen 6,5-8 méteres hajók indulhattak. Franciaország nyerte az „A” kategóriát, a másik kettőben pedig brit versenyzők diadalmaskodtak. A londoni játékok után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy a vízi motoros verseny nem illik a játékok sorába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az akadályúszástól a kötélmászásig – 10 elfeledett olimpiai sportág

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra