Múlt-kor.hu

A szerzetes kalóz, aki két országot is elárult

A szerzetes kalóz, aki két országot is elárult

2020. október 14. 08:31 Múlt-kor

Szellentés a böjtölés helyett

Az évszázadok távlatából nem tudható, miért érezte úgy, hogy a bencések közé kell lépnie a boulogne-i St. Samer kolostorban, egy dolog azonban bizonyos: ha valaki biztosan nem volt alkalmas e rend életmódjára, az Euszták volt. Nem sokkal csatlakozása után már arról olvasni feljegyzéseket, hogy „sok ördögi cselekedetet” hajtott végre: arra biztatta testvéreit, hogy egyenek, amikor böjtölniük kellett volna, illetve arra is, hogy „szellentsenek a kerengőben”.

Nem meglepő módon hamar távozott a bencésektől (vagy ők bírták távozásra), az itt töltött rövid idő azonban rányomta bélyegét egész életére: innentől mindenhol Szerzetes Eusztákként ismerték. Szabályszegésre való erős hajlama ellenére következő „állása” Boulogne nagy hatalmú grófja, Renaud de Dammartin mellett volt, annak úgynevezett sénéchaljaként, azaz első számú hivatalnokaként.

Itt hamar megvádolták a pénzek helytelen kezelésével, a várható börtönbüntetés elől menekülve új „karrierbe” kezdett, útonállóként. A Boulogne környéki erdőkben rejtőzve rablásból tartotta fenn magát, miközben égett a gróf ellen érzett bosszúvágytól. Története innentől válik igazán érdekessé: embereivel számos kalandban vesz részt – rablásokban, villámgyors rajtaütésekben, ügyes szökésekben –, miközben egyre több borsot törnek a gróf és udvara orra alá.

Az Eusztákról fennmaradt történetek igen sok szempontból hasonlítanak az Angliában népszerű Robin Hood kalandjaira. Az egykori szerzetes is számos álruhás mutatványt hajt végre, amelyekkel megszégyeníti a grófot és embereit. Egy alkalommal a leprások rongyait ölti magára, hogy aztán maga Renaud gróf adjon neki jóindulatból pénzt, egy másik esetben felkötözi egyik lábát térdnél, hogy féllábú koldusként nem csupán pénzt kapjon, de utána elkösse a gróf egyik lovát is.

Egy harmadik esetben Euszták nőnek öltözik, majd a gróf egyik fiatal lovagját környékezi meg egy ajánlattal: „Ha felszállhatok a lovadra, meg****hatsz.” Az izgatott ifjú készséggel megy bele az egyezségbe, Euszták pedig tovább tüzeli: „megtanítalak, hogyan használd a feneked.” Amikor az érdeklődő lovag felemeli a bandita szoknyáját, az elszellenti magát, majd kereket old a kiszemelt lovon.

A humoros történeteket azonban végigkísérik a sötétebb tettek is. Amikor Euszták foglyul ejt ötöt a gróf katonái közül, négyüknek levágja a lábfejét, majd az ötödiket hazaküldi egy üzenettel a grófhoz. Ahogy a krónika megjegyzi: a hírvivő „nem feledkezett meg csülkeiről”.

Ennél is sötétebb az az eset, amelyben Euszták elfog egy kémet, akit a gróf küldött utána: egy fiatal fiút. A kegyetlen bandita kieszel egy eljárást, amellyel arra kényszeríti a gyermeket, hogy önmagát akassza fel, és könyörgése ellenére sem engedi meg neki, hogy előtte meggyónja bűneit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A szerzetes kalóz, aki két országot is elárult

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. tél: Legendás anyósok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra