Múlt-kor.hu

A hivatalos tagadás ellenére valószínű, hogy Új-Guinea kannibáljai ölték meg Michael Rockefellert

A hivatalos tagadás ellenére valószínű, hogy Új-Guinea kannibáljai ölték meg Michael Rockefellert

2021. április 22. 17:06 Pásztor Kristóf

Koponyák és történetek

Két misszionárius, aki beszélte az asmatok nyelvét, elmondta a helyi hatóságoknak, hogy a törzs tagjaitól úgy hallották, Michaelt néhány törzsbeli társuk ölte meg. A rendőrtiszt, Wim van de Waal, akit a következő évben küldtek a bűneset kivizsgálására, ugyanerre a következtetésre jutott. Mi több, még egy koponyával is előállt, amelyre az asmatok azt mondták, Michael Rockefelleré.

E beszámolókat azonban gyorsan bizalmas aktagyűjtemények mélyére temették, és nem nyomoztak tovább az ügyben. A családdal azt közölték, hogy a szóbeszédnek semmi alapja sincs. 1961-re ugyanis egyre növekedett a terjeszkedő Indonézia által Holland Új-Guineára gyakorolt nyomás, a holland hatóságok pedig attól féltek, ha a külvilág azt látja, hogy nem tudják megfékezni az őslakosokat, annál hamarabb elveszíthetik a területet.

Hoffman tehát úgy döntött, kivizsgálja a fél évszázados nyomokat. Otsjanepbe utazott, ahol egyszerű, az asmat kultúra iránt érdeklődő újságírónak adta ki magát. Tolmácsán keresztül meghallotta, hogy egy helyi férfi arra figyelmezteti a többieket, ne beszéljenek az amerikai turistáról, aki ott halt meg.

Hoffman úgy tett, mintha nem értené, miről van szó, és megkérdezte, kiről beszélnek – a válasz Michael Rockefeller volt. Mint kiderült, a szigeten köztudott, hogy az otsjanepi asmatok megöltek egy fehér férfit, és hogy erről nem szabad beszélni, mert megtorlás érheti őket. Azt is megtudta, Rockefeller megölése is egyfajta megtorlás volt.

1958-ban, két évvel Rockefeller első látogatása előtt történt az az eset, amely örökre megsebezte Otsjanep népét. A holland gyarmati kormányzat nemrég kezdte el kiépíteni irányítását a terület felett, és csak igen korlátozott fennhatósággal bírt a távoli asmat törzsek felett.

Ebben az évben Otsjanep és Omadesep települések között háború tört ki. A holland hatóságok igyekeztek kihasználni a helyzetet, és elindultak lefegyverezni Otsjanep lakóit. Egy sor félreértésnek az lett a vége, hogy tüzet nyitottak a bennszülöttekre. A tűzfegyverekkel való első találkozásuk Otsjanep hadvezérei („jeuk”) közül négynek a halálával járt.

E konfliktus közepette találtak rá 1961-ben a part felé háton úszó Michael Rockefellerre az otsjanepi asmatok. A történet első fültanúja, egy holland hittérítő elmondása szerint elsőre krokodilnak nézték, mielőtt rájöttek, hogy valójában „tuan”, azaz fehér ember. Michael szerencsétlenségére a férfiak, akik rátaláltak, maguk is „jeuk” voltak, ráadásul éppen a hollandok által lelőtt hadvezérek fiai, akik inkább félelemből, mint haragból, de végül megölték és lefejezték őt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A hivatalos tagadás ellenére valószínű, hogy Új-Guinea kannibáljai ölték meg Michael Rockefellert

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra