Múlt-kor.hu

A hivatalos tagadás ellenére valószínű, hogy Új-Guinea kannibáljai ölték meg Michael Rockefellert

A hivatalos tagadás ellenére valószínű, hogy Új-Guinea kannibáljai ölték meg Michael Rockefellert

2021. április 22. 17:06 Pásztor Kristóf

„Szerintem sikerülni fog”

1961. november 19-én René Wassing holland antropológussal egy 40 lábas (12 méteres) kenuban indultak Otsjanep felé a tengeren, körülbelül három mérföldre (közel öt kilométerre) voltak a parttól, amikor a csoport dupla pontonhajója felborult. Két helyi kísérőjük segítségért úszott, de az hosszú idő elteltével sem akart érkezni.

Michael és Wassing eddigre 12 mérföldre (több mint 19 kilométerre) sodródott a parttól. Michael úgy döntött, ő is megpróbál kiúszni. „Szerintem sikerülni fog” – mondta Wassingnak. Soha többé nem látták. A holland tudóst másnap kimentették.

A Rockefeller család semmilyen költséget nem sajnált az eltűnt fiú felkutatására. Hajón, repülőn és helikopteren fésülték át a környéket, hogy nyomára akadjanak. Maga Nelson Rockefeller és felesége is Új-Guineára repült, erőfeszítéseik azonban hiábavalóak voltak.

A holland belügyminiszter kilenc nap után kijelentette: „Nincs többé esély arra, hogy élve megtalálják Michael Rockefellert.” Habár a szülőkben még pislákolt a remény, aznap elhagyták a szigetet. Két héttel később a holland hatóságok végleg lefújták a keresést, a halál okaként pedig a fulladást jelölték meg.

Az ifjú Rockefeller eltűnéséből médiaszenzáció lett. Olyan híresztelések kaptak lábra, minthogy a sziget kannibáljai vagy a tengerben élő cápák, avagy sósvízi krokodilok ették meg. Más szóbeszéd szerint valahol a dzsungelben kezdett új életet, távol a gazdagság aranykalitkájától. A holland hatóságok tagadtak minden ilyen elméletet, mondván, nem sikerült kideríteniük, mi történt vele.

2014-ben a National Geographic újságírója, Carl Hoffman kiadott egy könyvet „Vad termés: A kannibálok, a gyarmatosítás és Michael Rockefeller primitív művészetért való tragikus kutatásának története” címmel. Ebben felfedi, a hollandok több nyomon haladva is arra találtak bizonyítékokat, hogy a férfit az asmatok gyilkolták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A hivatalos tagadás ellenére valószínű, hogy Új-Guinea kannibáljai ölték meg Michael Rockefellert

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra