Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

<

Robin Hood I. (Oroszlánszívű) Richárd király uralkodása alatt élt

Robin Hoodot leggyakrabban János herceg (a későbbi Földnélküli János király) ellenségeként, és az ausztriai Dürnstein várában raboskodó I. (Oroszlánszívű) Richárd szövetségeseként ábrázolják, azonban a három férfi e kontextusban történő összekapcsolása jóval későbbi, Tudor-kori (16. századi) szerzőkhöz köthető.

Más leírások Robin Hoodot – igen ingatag érvelésekkel – több Robin Hoodként megnevezett személlyel azonosítják, akik a Wakefield Court-i tekercsekben szerepelnek II. Eduárd (uralkodott 1307-1327) idején, illetve – némileg megalapozottabban – a lázadó Simon de Montfort egyik örökségétől megfosztott támogatójával, aki de Montforttal együtt az 1265-ös eveshami csatában esett el.

Annyi biztos, hogy a törvényen kívüli Robin története már részét képezte az angol népi mitológiának, amikor William Langland 1377-ben megírta a „Piers Plowman látomása” című alliteráló költeményt. Ebben a káplán Sloth a következőt mondja: „Nem tudom olyan tökéletesen a Miatyánkot, mint ahogy a pap énekli, de tudom Robyn Hood és Randolf, Chestre earljének rímjeit.” Az nem derül ki a szövegből, hogy Robin valamilyen módon kapcsolódik az itt említett Ranulf de Blondeville-hez, Chester hatodik earljéhez (1170-1232), vagy a róluk szóló „rímek” két külön művet jelentenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra