Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

<

Robin egy kisemmizett nemes volt, nevezetesen Huntington earlje

Ezen elmélet alátámasztásához sem került elő semmiféle bizonyíték – a korai balladák Robin Hoodja mindig közrendű, és társadalmi osztálya attitűdjeit képviseli cselekedeteivel. Felmerül tehát a kérdés: hogyan keletkezhetett ez a teória?

Az 1530-as években író John Leland a „nobilis exlex” kifejezéssel is utal Robin Hoodra, azaz „nemes törvényen kívülinek” nevezi – ez vélhetően annyit jelent, hogy nemes lelkű. 1569-ben Richard Grafton történetíró azt állította, egy „régi és ősi pamfletben” arra talált bizonyítékot, hogy Robin Hoodot „earli méltóságra emelték”, mégpedig „férfiassága és lovagiassága” okán. Ezt a gondolatot tette aztán népszerűvé Anthony Munday „Robert, Huntington earljének bukása” és „Robert, Huntington earljének halála” című 1598-ban írt színdarabjaiban.

Ezek mellett Martin Parker 1632-ben kiadott „Robin Hood igaz története” című művében nagy határozottsággal írja, „az ünnepelt törvényen kívüli Robert, Huntington earlje, akit vulgárisan Robin Hoodnak neveztek, Kr. u. 1198-ban élt és halt”, ekkoriban azonban Huntingdon (az egyetlen szóba jöhető valódi helység, mivel Huntington nevű, earli címmel járó hely nem létezik Nagy-Britanniában) valódi earlje ebben az évben I. Dávid skót király azonos nevű unokája volt, aki 1219-ben halt meg. Az ő fia, John halála után több mint egy évszázadig nem viselte senki e címet, majd III. Eduárd angol király 1337-en egy bizonyos William de Clintonra ruházta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra