Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

<

Robint a yorkshire-i Kirklees zárda területén temették el, ahol sírja ma is megtekinthető

A legenda egyes változatai szerint Robin Hood orvosi segítségért ment a zárdába, ahol az álságos főnöknő kezelés alá vette, és szándékosan túlvéreztette. Robinnak azonban utolsó erejével sikerült egy nyílvesszőt kilőnie oda, ahol akarta, hogy eltemessék. A Tudor-kori író, Richard Grafton arról számol be, a főnöknő az út mellé temette az útonállót:

„Ott, ahol rabolni és prédálni szokta volt az arra járókat. És sírjára az említett főnöknő egy igen szép követ fektetett, amelyre Robert Hood, William of Goldesborough, és mások nevei voltak faragva. És az ok, amiért oda temette, az volt, hogy a mindennemű idegenek és utazók, tudva és látva, hogy ott van eltemetve, biztonságosabban és félelem nélkül vennék arra útjaikat, amit nem mertek megtenni említett törvényen kívüliek életében. És az említett sír két végén kőkeresztet emeltek, amely jelenleg ott látható.”

A közeli Pontefract város régiségkereskedője, Nathaniel Johnston által 1665-ben készített rajz egy fekvő kőtömböt ábrázolt, melyet virágos kereszt díszít (az álló keresztek eddigre vélhetően eltűntek). A tömbön az olvasható: „Itt nyugszik Roberd Hude, Willm Goldburgh, Thoms (…)”. Semmiféle információ nem áll rendelkezésre Williamről vagy Thomasról, és a felirat a beszámolók szerint már Johnston rajza előtt is „alig olvasható” volt. Teljesen elképzelhető, hogy Robin Hoodot olyan sírba temették, amelyben már voltak más maradványok, de ha az emlékművet röviddel halála után emelték (bármikor is volt), igencsak különös, hogy 1540 előtt nincs róla említés.

A Kirklees zárda az Armitage család tulajdonába került a kolostorok VIII. Henrik alatti megszüntetését követően, a 18. században pedig az érdeklődő Samuel Armitage a kérdéses kő alatt egyméteres magasságig leásatott. Attól félt, a sírrablók már korábban megelőzték, az igazság azonban az volt, hogy nem is volt sír, amit kirabolhattak volna – a helyszínen úgy tűnik, korábban nem ástak, Armitage pedig arra következtetett, az emlékművet „máshonnan hozták, és a vulgáris hagyomány Robin Hoodhoz kötötte.”

A kőben rendszeresen kárt tettek olyanok, akik maguknak akarták egy darabját emlékül, vagy mert úgy hitték, képes gyógyítani a fogfájást. Az Armitage-család később alacsony téglafallal vette körbe, amelynek vas korlátja volt – ennek darabjai napjainkban is láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra