Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
7+1 híres merénylet a történelemből

7+1 híres merénylet a történelemből

2024. május 15. 17:20 Múlt-kor

A történelem során nem voltak ritkák a politikusok, uralkodók, állam- és kormányfők elleni merényletek. Ezek némelyike sikerrel járt, más esetekben viszont a támadó húzta a rövidebbet. Cikkünkben a múlt leghíresebb merényleteit mutatjuk be.

<

Rosszabb, mint testőr: merénylő

India harmadik miniszterelnöke éppen elhagyni készült rezidenciáját nem sokkal reggeli fél 10 előtt. 1984. október 31-e volt.

Közeli irodájában Peter Ustinov várta, aki dokumentumfilmjébe készült vele interjút készíteni.

Amint a 67 éves politikusasszony kilépett a kertbe, két testőre, Satwant Singh és Beant Singh váratlanul tüzet nyitott rá.

Előbbi 30 golyót lőtt Indira Gandhira, utóbbi hármat a hasába. Miután a nő holtan elterült, mindketten eldobták fegyverüket, és azt kiáltották: “Megtettem, amit meg kellett tennem. Tegyétek ti is, amit akartok!”

A kissé távolabb álló többi testőr lassan eszmélt. Előbb Beant Singhet kapták el. Egy közeli irodába vitték, ahol dulakodás közben lelőtték. Satwant - súlyos sérülésekkel ugyan, de - élve megúszta az elfogást. Öt év múlva akasztották fel nagybátyjával, Kehar Singh-gel együtt, akit az egész merénylet értelmi szerzőjének tartottak.

Indira Gandhi mindkét merénylője szikh volt. Egyikük tíz éve szolgált, a fiatal Satwant viszont csak öt hónapja szerelt fel a testőrségbe.

Tettük indítékaként a néhány hónappal korábban történt Kék Csillag Hadműveletet sejtik.

Ebben a katonai akcióban - Indira Gandhi parancsára - többnapos ostromban szétlőttek egy szikh templomot, az armitsari Arany Templomot, amiben fegyvereket és szikh lázadókat sejtett a kormány. Az ötnapos összecsapásban összesen 1000 ember halt meg.

Az Indira Gandhi halálát követő napokban India szerte lincshangulat alakult ki a szikhek ellen, akik közül négyezren életüket vesztették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

7+1 híres merénylet a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra