Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tüzességük és tapasztaltságuk miatt a 18. századi férfiak inkább az érett nőket kedvelték

2020. június 10. 15:55 Múlt-kor

A 18. századi brit férfiak tüzesebb és tapasztaltabb szeretőknek tartották a(z akkoriban) középkorúnak tartott, 30 és 50 év közötti nőket egy új kutatás tanúsága szerint. A Cambridge-i Egyetem kutatója, Ella Sbaraini különböző György-kori naplókat, nyomtatványokat, pamfleteket és más írott forrásokat dolgozott fel a korabeli nők szexuális életének vizsgálatához.

Téves modern képzetek

A források ellentmondanak annak a modern képzetnek, hogy a kora újkorban a nőknek a házasságot követően elmúlt a vonzereje mások irányába, és hogy koruk előrehaladtával egyre passzívabbá váltak e tekintetben.

Sbaraini eredményei alapján az érettebb nők egyáltalán nem számítottak érinthetetlennek, valójában „rendkívül erotikus figurák” voltak. A források alapján a 18. századi férfiak elsősorban szexuális tapasztalatuk és tüzességük miatt vágytak utánuk.

„Elgondolkodtató, hogy vajon egyes történészek azon feltételezése, hogy a korszak női már nem szexiek 30-on vagy 40-en túl esetleg amiatt jött-e létre, hogy a mi kultúránk azt gondolja, az ember már nincs élete azon szakaszában 45 évesen, például” – írta Sbaraini tanulmányában, amely a Cultural and Social History című szakfolyóiratban jelent meg.

Jó példa az érettebb nők korabeli kelendőségére a napjainkban inkább internetes mémekből ismert Samuel Johnson költő, szótárszerkesztő és kritikus esete, aki 25 évesen a nála 20 évvel idősebb Elizabeth Portert vette el feleségül. Johnson nézete szerint „nem a lányok, hanem a nők azok, akik az erős és tartós szenvedélyt ébresztik.”

„Habár a szexualitást tanulmányozó történészek némelyike több figyelmet kezdett el fordítani az ’idősebb’ nőkre – különböző meghatározások szerint az 50, 55 vagy 60 felettiekre –, kevesen vizsgálták meg a ’középkorúnak’ nevezhető nők helyzetét” – írta Sbaraini.

E nők nemi élete, illetve annak fejlődése a házasság és az anyaság folyamán igen keveset kutatott téma volt eddig.

„Ez a ’középkor’ kulcsfontosságú időszak volt, amelyben a nők jelentős szexuális, testi és társadalmi változásokon mentek keresztül” – írta a kutató. Sbaraini kutatásának célja elmondása szerint az volt, „hogy orvosolja azon gondolatot, mely szerint a 18. századi emberek szexuálisan nem kívánatosnak látták a középkorú nőket.”

A korabeli erotikus témájú írott anyagok egyedülálló betekintést nyújtanak abba, mennyit is fantáziáltak a férfiak éppen az ilyen nőkről. Ezt támasztották alá az egyéb írott források is.

Kutatása során Sbaraini hét kötetnyi házasságtörési ügy peranyagát vizsgálta át a korból. Az esetek több mint 40 százalékában 30 feletti nők voltak az érintettek. Az iratok szerint a férfiakat igencsak izgatta annak gondolata, hogy egy másik férfi feleségével, netán édesanyjával lépjenek át bizonyos határokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tüzességük és tapasztaltságuk miatt a 18. századi férfiak inkább az érett nőket kedvelték

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra