Múlt-kor.hu

Ősi erdők nyomait hozták felszínre a viharok

Ősi erdők nyomait hozták felszínre a viharok

2014. február 24. 16:27 MTI, Múlt-kor

Ősi erdők nyomait hozták felszínre Nagy-Britannia délnyugati partjain az elmúlt hetek viharai. A 4000-6000 ezer évvel ezelőtt élt tölgyfák, fenyők, mogyoróbokrok maradványai Cornwall és Wales partjai mentén az után váltak láthatóvá, hogy a hatalmas hullámok a tengerbe mosták a homokot a strandokról.

Az egyik legnagyobb prehistorikus erdőre a cornwalli Mount-öbölben bukkantak, ahol tölgyfa, bükkfa és fenyő rönkök emelkednek - némelyik öt méter magasan - a tengerparton. A tudósok körében közismert ezeknek a víz és földalatti erdőknek a léte, a geológusoknak azonban most lehetőségük nyílt arra, hogy szénizotópos meghatározással kiderítsék korukat és megállapítsák, hogy az egész Mount-öblöt erdőségek borították 4000-6000 ezer évvel ezelőtt. Az erdőhöz egy helyi legenda is kapcsolódik: itt terült el ugyanis Cantre’r Gwaelod elsüllyedt királysága, amely idővel a tengerbe veszett.

Ez az az időszak, amikor a Brit-szigeteken élő emberek lassan felhagytak a vadászó életmóddal és elkezdtek növényt termeszteni. "A viharok kettő-ötméteres fenyő és tölgyfa rönköket hoztak a felszínre, valamint mogyorócserjék maradványait jól megőrződött mogyoró- és makkterméssel... Ezek az erdők négy és öt ezer éve nőttek a térségben, amikor az éghajlat kicsit melegebb volt, mint ma" - idézte a BBC hírportálja Frankie Howie-t, a cornwalli vadvédelmi és erdészeti felügyelőség illetékesét.

Még több kép galériánkban

A rönköket várhatóan újra betemeti majd a dagály által a tengerpartra kihordott homok a következő hónapokban. A viharok nemcsak erdők nyomait tárták fel, a térségben hajóroncsok, Devon grófságban egy vaskori település maradványai is felszínre kerültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ősi erdők nyomait hozták felszínre a viharok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. nyár: Végzetes asszonyok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra