Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Botrányos brit hercegek

2012. szeptember 3. 18:19

IV. György

Az amerikai gyarmatokat elvesztő III. György (1760-1820) brit királynak első gyermeke, a leendő IV. György (1820-1830) mielőtt 1820-ban, 58 évesen trónra került, fiatalkorában nem kevés bosszúságot okozott botrányos viselkedésével.

21 éves korában önálló palotába költözött, s az angol parlamenttől kapott nem csekély évjáradékból fényűző életet élt. Pazar életmódjával mindemellett hatalmas adósságot halmozott fel, abban az időben, amikor London utcáin óriási szegényseg volt.

Huszonéves korában a herceg beleszeretett a kétszeres özvegy, ráadásul katolikus Maria Anne FitzHerbertbe, akit egyes források szerint titokban feleségül vett. Az örökösödési törvény értelmében nem lehet brit uralkodó az, aki katolizál vagy egy katolikussal köt házasságot, ráadásul csak a parlament beleegyezésével házasodhatnak a királyi család tagjai, így a frigy hamar véget ért.

Azért, hogy király édesapja kifizesse felhalmozott adósságát, igyekezett kedvében járni, így felmenői és a parlament akaratának megfelelően feleségül vette unokatestvérét, Karolina brunswick–wolfenbütteli hercegnőt. Uralomra kerülésekor megpróbált elválni az 52 éves asszonytól, azonban a whig ellenzék útját állta tervének. Nem kellett sokáig várnia, a szegény királyné a következő évben elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Botrányos brit hercegek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra