Múlt-kor.hu

Homofóbiával vádolják a rómaiak vesztét a melegeknek tulajdonító történészt

2011. április 12. 08:46 The Daily Telegraph

A Római Birodalom bukását „a homoszexualitás és az elnőiesedés elburjánzása” okozta, a katonák ugyanis könnyű prédát jelenthettek a mindenre elszánt barbár hordáknak – állítja egy olasz történész.

A már most nagy vitát generáló elmélet Roberto De Mattei, az olasz Nemzeti Kutatótanács 63 éves vezetője szájából hangzott el; a történész szerint a birodalom Karthágó meghódítása után gyengült meg lényegesen, a „melegek paradicsoma” ugyanis meghódította Rómát.

Botrányos megjegyzései után lemondásra szólították fel a homofóbiával vádolt történészt, akinek szavait kritikusai a pozíciójával összeférhetetlennek és támadónak tartják. „A néhány, undort keltő meleg férfi megfertőzte a rómaiak nagy részét” – jelentette ki De Mattei a katolikus Radio Maria egyik adásában.

A Római Birodalom az i.e. 3-2. században, a pun háborúk idején terjesztette ki hatalmát Karthágóra. De Mattei szerint Cartagena római provincia a melegek paradicsoma lett, amely magát Rómát is megfertőzte, így a birodalom könnyen csúszhatott át 410-ben a barbárok kezébe. A császári udvaron elhatalmasodó korrupció és a hanyatlás évtizedek óta kedvelt toposz a filmművészetben. Az 1960-as Spartacus egyik jelenetében Crassus (Laurence Olivier) egy fiatal rabszolgát (Tony Curtis) próbál elcsábítani; ez végül nem került be az eredeti verzióba, a kilencvenes években azonban helyreállították a jelenetet.

A konzervatív katolikus De Mattei, aki a kormányt korábban nemzetközi ügyekben tanácsokkal segítette, párhuzamot vont Róma erkölcsi hanyatlása és a mai olasz viszonyok között. „Ma egy olyan világban élünk, ahol a legnagyobb bűnöket emberi jogokként biztosítják. Minden gonoszt meg kell büntetni – most, vagy a túlvilágon” – nyilatkozta a professzor.

A politikusok és tudósok megdöbbenéssel fogadták a történész megjegyzéseit, s már több mint hétezer aláírást gyűjtöttek össze a Kutatótanács vezetőjét lemondásra felszólítók. De Matteinak a katolikus egyház iránt tett szolgálatait korábban lovagrendi címmel jutalmazta a Vatikán. A professzorra legutóbb a japán földrengés és cunami kapcsán tett megjegyzései után zúdult össztűz, amikor De Mattei azt mondta: a természeti csapás Isten büntetése volt, amivel „a bűnöket akarta megtisztítani”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Homofóbiával vádolják a rómaiak vesztét a melegeknek tulajdonító történészt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra