Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Magyarok mentik a kambodzsai és indiai kulturális örökséget

2008. december 17. 10:48

A Kambodzsában és Indiában folyó magyar feltáró, kutató munkához a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) nyújtja a tudományos hátteret - közölte Virágos Gábor, a KÖSZ igazgatója a szakszolgálat keddi budapesti sajtóértekezletén. A KÖSZ szakembereivel segíti Kohker 10. századi khmer királyi székhely feltárását Kambodzsában, Indiában pedig a nyugat-tibeti zanglai buddhista kolostor és benne Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) híres keletkutató szobájának helyreállítását.

Jelen János, az Angkor Alapítvány elnöke elmondta, hogy Kambodzsában a részben ismert 81 négyzetkilométer nagyságú terület magyar föltárása a 2009. április végén megkötendő magyar-kambodzsai szerződés aláírása után kezdődhet meg. Laszlovszky József régész hozzátette, hogy már 2009. január végén megkezdődik a terület régészeti bejárása, hogy a szerződésbe már biztos és pontos adatok kerülhessenek.

Angkortól, a híres műemléki településtől 90 kilométerre, az ősi kelet-nyugati kereskedelmi útvonal mentén van Kohker, a 10. századi khmer királyi város, amelyet még nem ért el a nemzetközi turistaáradat. A kambodzsai kormányzat számít erre, s minél előbb átfogó rendezési tervet szeretne kapni a magyarokkal kötött, december eleji szándéknyilatkozat után. Zelnik István, a Magyar-Indokínai Társaság tulajdonosa három éven át finanszírozza a projektet összesen 1 millió dollárral.

Jelen János elmondta, hogy a KÖSZ tudományos kutatási tervet dolgoz ki, s ennek három pillére van: az épített örökség védelme, a természet, a Kohkert borító erdőség megóvása és a területet övező négy falu lakosságának bevonása a munkába. Az Angkor Alapítvány pedig szervezi a projekt megvalósítását. A feltárás megkezdése előtt el kell készíteni a régészeti topográfiát, és dokumentálni kell a műemlékeket, köztük a franciák által már föltárt páratlan szépségű piramist - tette hozzá Laszlovszky József régész professzor.

A nyáron Indiában egy hattagú magyar önkéntes szakembergárda a helyszínen elkészítette a nyugat-tibeti zanglai kolostor, Kőrösi Csoma Sándor egyik tartózkodási helyének építészeti fölmérését és állagmegóvását. A csapat fontosabb javításokat is elvégzett, így megerősítette a Csoma szobája alatti helyiség födémjét, sárhabarccsal tapasztotta be - egy alpinista építész segítségével - a repedéseket. A munkálatokat Olosz Emese, a KÖSZ statikus mérnöke felügyelte.

Irimiás Balázs építész doktorandusz, a kolostormentő csapat vezetője a tájékoztatón elmondta, hogy a jövő év elején már hozzákezdenek a további munkák megtervezéséhez, mert megvan hozzá minden szükséges rajzuk és információjuk. Reméli, hogy a Kulturális és Oktatási Minisztérium a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül támogatja újabb utazásukat a kolostor további renoválása végett 2 millió forinttal, mint ahogy azt a nyáron tette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magyarok mentik a kambodzsai és indiai kulturális örökséget

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra