Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Interneten az Utolsó Ítélet könyve

2006. augusztus 7. 11:45

A Hódító Vilmos uralma alatt, ezer évvel ezelőtt összeállított és ma Anglia egyik legnagyobb nemzeti kincsének számító Domesday Book mostantól az interneten is megcsodálható - bár a tényleges tartalomért fizetni kell az érdeklődőknek.

<

A híres kataszterkönyvet 1085 és 1089 között, Hódító Vilmos uralkodása alatt állították össze. A 13418 helységnevet tartalmazó munka területi felmérés alapján készült el. A felülvizsgálat és a 34 grófság aktuális föld- és adóösszeírásainak elkészítésének célja az volt, hogy a normann hatalomátvétel után stabilizálják a királyi jogokat. Feljegyezték a földek, mezők, tavak, erdőségek, malmok, stb. birtokosait, bérleteit, jogait. A könyv 1180 körül az Utolsó Ítéletre letett eskü után kapta a nevét, addig Winchesteri Tekercsnek, Királyi Tekercsnek vagy a Kincstár Könyvének nevezték.

Részlet a könyvből: "Kennett majort Edward király idejében 3 és 1/2 ekényire becsülték: most 3 és 1/2 ekényire. 10 ekének való föld van. Miklós bírja Vilmostól. 5 ekéje van az uraságnak, és 7 paraszt meg 5 zsellér bír 5 ekét. Van 12 rabszolga; egy malom mely semmit sem hoz; rét 2 ekényi, és legelő a falu állatainak. Az egész 12 fontot ér; amikor megkapta, 9-et, Edward király idejében 12 fontot. Tochil, Edward király thegnje, bírta ezt a majort Edward király idejében és egy sokemannek volt 1 virgátja az ő fennhatósága alatt. A sokeman fuvarozást végzett vagy 8 pennyt fizetett, de átadhatta és eladhatta a földjét."

A könyv mostantóla levéltár oldalán digitális formában is elérhető, személyek vagy helyek neve alapján is kereshetünk benne, ám az oldalakat - a latin szöveg fordításával együtt - már csak 6.60 dollárért (azaz nagyjából 1400 forintért) kapjuk meg pdf-dokumentum formájában. A levéltár számolva a családtörténeti kutatók rohamával, figyelmezteti a lelkes érdeklődőket: nem biztos, hogy megtalálják saját felmenőiket, hiszen a könyvben csak a földtulajdonosokat tüntették fel név szerint, így a 11. századi britek zöme névtelen maradt.

A Nemzeti Levéltárnak az elmúlt években nem ez az első hasonló vállalkozása: az intézmény korábban ugyanis már több millió dokumentumot tett elérhetővé az interneten. "Fontos, hogy mindenki elolvashassa ezt a nemzeti kincset" - mondta el a BBC-nek Adrian Ailes, a Domesday Book egyik szakértője. "Ráadásul biztos, hogy a könyvben mindenki talál számára szívet melengetően ismerős helyet. A történelem ezen kézzel fogható darabkájához ugyanis mindenki kötődik valamilyen módon" - mondta Ailes. A Levéltár gyors közvélemény-kutatást is végzett az ügyben, melynek eredményei szerint a válaszadók 80 százaléka hallott már a könyvről, 13 százalékuk szerint az a Biblia egyik fejezete, és 2 százalék szerint ez A da Vinci-kód szerzője, Dan Brown legújabb munkája.

A híres nemzeti dokumentumok bemutatása nálunk sem ismeretlen: a Magyar Országos Levéltár egymás után adja ki a híres történeti dokumentumok fakszimiléit, az Országos Széchényi Könyvtár pedig a nemzet kincseit szeretné egy kiállítás-sorozat keretében bemutatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Interneten az Utolsó Ítélet könyve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra