Múlt-kor.hu

10 tény Assisi Szent Ferencről

10 tény Assisi Szent Ferencről

2021. december 16. 07:40 Múlt-kor

1223. szeptember 17-én a Verna-hegyen, imádkozás közben megjelentek rajta a stigmák, noha környezete erről csak Ferenc halála után szerzett tudomást. Ő volt az első, akinél Krisztus sebeit dokumentálták.

1. A ferences rend megalapítója, Assisi Szent Ferenc (1182-1226) dúsgazdag családba született, és korának aranyifjaihoz hasonlóan két kézzel szórta a pénzt, mulatott és dicsőségre vágyva háborúba vonult.

2. A „háborús játék” hadifogsággal végződött, amely során Ferenc súlyosan megbetegedett. Hazatérve lemondott vagyonáról, elhagyta családját, és szent életű emberként, apostoli szegénységben töltötte hátralévő életét.

3. Atyja, a gazdag posztókereskedő Pietro Bernardone megpróbálta Ferencet „észhez téríteni”, először fenyegetésekkel, majd testi fenyítéssel. Végül elkeseredésében feljelentette saját fiát. A per végén Ferenc lemondott örökségéről, még ruháit is levetette.

4. A többi középkori vándorprédikátortól eltérően mindig tartózkodott a gyalázkodó, gyűlölködő kifejezésektől, és soha senkit meg nem támadott.

5. Szerette a természetet és az állatokat, de a hangyákat nem kedvelte, mert meglátása szerint a szorgos rovarok csak maguknak gyűjtenek.

6. Ferenc gyakran hordott seprűt magánál, s ha egy templomot piszkosnak talált, kitakarította.

7. Bár a ferences rend megalapítóját tiszteljük benne, soha nem szenteltette pappá magát. Az általa szervezett közösség tagjai egyenrangú testvérekként éltek együtt, és magukat fratres minores, azaz „kisebb testvérek” jelzővel illették. 

8. Megvetette a magántulajdont. Egyszer a rend egyik viskóból lett kőházára mászott, és bontani kezdte a cserepeket. A rombolást csak akkor hagyta abba, miután a katonák közölték vele, hogy az épület nem a rend, hanem a város tulajdonában van.

9. 1219-ben a keresztes hadakat követve Egyiptomba indult, hogy Melek-el-Kamel szultánt keresztény hitre térítse. A szultán meghallgatta Ferencet, akinek ezután engedélyezte a prédikálást. Míg ő sértetlenül térhetett vissza Itáliába, ugyanebben az évben öt testvére halt mártírhalált Marokkóban.

10. 1223. szeptember 17-én a Verna-hegyen, imádkozás közben megjelentek rajta a stigmák, noha környezete erről csak Ferenc halála után szerzett tudomást. Ő volt az első, akinél Krisztus sebeit dokumentálták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 tény Assisi Szent Ferencről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tavasz: Megbízható elvtársak

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra