Múlt-kor.hu

Virtuális kiállításként nyílt újra a Nemzeti Múzeum közösségi tárlata a rendszerváltásról

2020. május 18. 10:52 MTI

Közösségi kiállításként, a látogatók korabeli tárgyi emlékeinek segítségével idézi fel a magyarországi rendszerváltás időszakát a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Közös időnk '89-90 című időszaki tárlata, amelyet az MNM kényszerű zárva tartása miatt az interneten rendeztek újra.

Alighogy a kiállítás február 28-án megnyitott, a járvány miatt néhány hét múlva ideiglenesen be kellett zárni.

A közösségi tárlat döntően a több mint ötven felajánló által átadott tárgyi anyagra épül és az MNM saját, 1989-re reflektáló gyűjteményi darabjai csupán kiegészítik ezeket - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.

Mint a közlemény felidézi, az intézmény 2019. január 28-án felhívást tett közzé, arra kérve a látogatókat, hogy osszák meg korabeli történeteiket, tárgyi emlékeiket a rendszerváltás korszakából; ezt követően számtalan fénykép, plakát, irat és egyéb tárgy érkezett.

"A Magyar Nemzeti Múzeum Nobel-termében megrendezett kiállítás jelen pillanatban is Csipkerózsikaként várja a mielőbbi újranyitást. Az adományozókat, kölcsönzőket, a projektet támogató közösségeinket azonban nem szeretnénk megfosztani a közösen létrehozott kiállítás élményétől" - közölte az MNM.

Az intézmény ezért úgy döntött, hogy a virtuális térben újra megrendezi a tárlatot, méghozzá az MNM Esztergomi Vármúzeumának a nagytermében.

A helyszínváltozás is jelzi, hogy a két kiállítás nem ugyanaz, a virtuális és az analóg tér másfajta befogadói élményt jelent.

A virtuális kiállítás megnyitóját a múzeumi világnap alkalmából Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója május 18-án 21 órától tartja a Nemzeti Múzeum Facebook-oldalán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virtuális kiállításként nyílt újra a Nemzeti Múzeum közösségi tárlata a rendszerváltásról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra