Múlt-kor.hu

VIII. Henrik első fia merőben másként alakította volna a történelmet – ha életben marad

VIII. Henrik első fia merőben másként alakította volna a történelmet – ha életben marad

2020. június 30. 14:59 Múlt-kor

VIII. Henrik angol király fiúörökös iránti törekvése folytán hatszor nősült, szakított a katolikus egyházzal, és útjára indította az angol reformációt. Mi lett volna azonban, ha Henrik már első felesége által biztosítani tudja a Tudor-ház jövőjét a szigetország trónján? Ehhez ugyanis közelebb járt, mint sokan gondolnák, írja a BBC HistoryExtra weboldala.

Korai öröm az ifjú párnak

1509-ben, trónra lépése után alig két hónappal VIII. Henrik elvette bátyja, a rejtélyes betegségben korán, 1502-ben elhunyt trónörökös Artúr özvegyét, Aragóniai Katalint. Első gyermekük, egy lány, 1510-ben halva született, azonban az ifjú spanyol hercegnő hamar ismét teherbe esett, és 1511. január elsején a Richmond-palotában egy fiúnak adott életet.

A hírre szerte a fővárosban ünnepi máglyák gyúltak, szabadon folyt a bor, lakomák tömkelegét rendezték, és a király lovagi tornát is szervezett, az örömhírt megünneplendő.

A szintén Henrik névre keresztelt gyermek biztosítani látszott, hogy a Tudorok a jövőben is Anglia urai maradnak. Aragóniai Katalin saját címerében az eredetileg Granadát jelképező gránátalma új értelmet is nyert: a gyümölcs a korban a termékenység egyik jelképének is számított, és ekként is kezdték értelmezni.

Sajnos azonban az öröm korainak bizonyult: a kis herceg mindössze hét héttel születése után meghalt. Ha azonban életben maradt volna, és a felnőttkort, illetve a trónra lépést is megéri, nagy valószínűséggel igencsak más irányt vesz a történelem menete.

„Eleve nem lett volna hat felesége, kezdésként” – mondta el Tracy Borman történész. Henriknek nem lett volna oka elválnia Katalintól, és habár később megunhatta volna hitvese társaságát, és elcsavarhatták volna a fejét más nők, Borman szerint Boleyn Annával való kapcsolata nem valószínű, hogy létrejött volna.

„Nem hiszem, hogy Anna ugyanúgy vonzotta volna Henriket” – mondta a történész. „Csak azután kezdte el megszállottan keresni a kedvét, hogy Anna nem volt hajlandó lefeküdni vele, és – ez fontos momentum –, fiúgyermeket ígért neki, ha elbocsátja Katalint.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

VIII. Henrik első fia merőben másként alakította volna a történelmet – ha életben marad

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra