Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Valóságos szupersztráda kötötte össze egykor a maják városait

Valóságos szupersztráda kötötte össze egykor a maják városait

2023. január 18. 13:25 MTI

A világ talán legősibb „szupersztrádája” kötötte össze a csaknem ezer ősi maja települést, amelyet a csúcstechnológia segítségével térképeztek fel Guatemala északi és Mexikó déli részének őserdei térségében.

<

417 új települést is felfedeztek

A guatemalai FARES antropológiai kutatási alapítvány hétfőn számolt be a legújabb, lidar-technológiával végzett kutatásokról, amelynek eredményeként ezer települést, köztük 417 újonnan felfedezettet sikerült feltérképezni, és a településeket összekötő úthálózatot is találtak a szakemberek.

A mintegy háromezer éves települések épületei évszázadokkal korábbiak, mint a legnagyobb ismert maja városállamok.

A kutatás eredményeit decemberben publikálták az Ancient Mesoamerica folyóiratban.

A lidar (a Light Detection and Ranging rövidítése) pulzáló lézerrel tapogatja le a helyszíneket, felméri és három dimenzióban mutatja a növényzet alatt meghúzódó szerkezetek alakját, amelyek egyébként nem láthatók a levegőből és a talajszinten sem.

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy az új technológiával megtalált ősi települések között rábukkantak az ókor első kőből épült úthálózatára is.

Eddig 177 kilométernyi utat tártak fel, köztük olyan útszakaszokat, amelyek szélessége 40 méter, és akár öt méterre is kiemelkednek a talajból.

Az észak-guatemalai Petén dzsungeltől a mexikói Campechéig húzódó régióban a kutatók piramisokat, labdajátékpályákat, továbbá víztározókat, gátakat és öntözőcsatornákat is felfedeztek, ami a korszak társadalmi, gazdasági életéről nyújt fontos információkat.

A leletek a régészek szerint a i. e. 1000–350 közötti időszakból származnak, ami mintegy öt évszázaddal előzte meg a maja civilizáció legfejlettebb korszakát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Valóságos szupersztráda kötötte össze egykor a maják városait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra