Múlt-kor.hu

Újra látogatható Nero császár első palotája

Újra látogatható Nero császár első palotája

2019. április 15. 11:51 MTI

Tízévi restaurálás után hétvégétől látogathatják a turisták a Domus Transitoriát, Nero császár első, fényűző palotájának romjait a római Palatinus dombon.

Az első palota a hírhedt 64-es tűzvészben pusztult el

A csaknem 2000 éve épült Domus Transitoriát még Nero kortársai is bírálták szemérmetlen fényűzéséért: a 800 négyzetméteres épület burkolatai márványból készültek, falait és mennyezetét freskók borították, arany és drágakövek díszítették. Alfonsina Russo, a Colosseum régészeti parkjának igazgatója elmondta: "Nero olyan hangulatot akart teremteni maga körül, amely egy abszolút uralkodó ideológiáját fejezte ki." A palota a Rómában pusztító nagy tűzvészben 64-ben leégett, ezt követően épült meg Nero pazar Aranypalotája, a Domus Aurea, amelyet az ókori világ egyik csodájának tartottak.

A Domus Aurea az ókori világ csodájának számított

Russo szerint a Domus Transitoria, Nero első palotája már magában hordozta a későbbi Domus Aurea minden fényűzésének csíráját, olyan, mintha a Domus Aurea első próbálkozása lett volna. Az ókori életrajzíró, Suetonius beszámolója szerint "Néró első palotájában a Palatinuson "mindent arany, drágakő és gyöngyház borított". Russo pénteken Twitter-üzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy a látogatók mostantól Nero mindét palotáját bejárhatják vezetett túrákon. A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.

Újra látogatható Nero császár első palotája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra