Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Új interaktív kiállítás mutatja be Aquincum római katonáinak életét

Új interaktív kiállítás mutatja be Aquincum római katonáinak életét

2023. szeptember 14. 14:22 MTI

Az egykor Aquincumban állomásozott római hadsereg hétköznapjait élményszerűen interpretáló, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítóteret adtak át szerdán a BTM Aquincumi Múzeum főépületében.

<

Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása című projekt részeként megvalósult beruházás egyik fő attrakciója az új kiállítótér.

A megépült terem három szekcióból áll, amelyből az egyik az interaktív technológiát alkalmazó virtuális tárlat otthona lesz, egy teremben a római katonasághoz köthető régészeti leleteket mutatják be az érdeklődőknek, míg a harmadik pedagógiai funkciót fog betölteni – közölte az MTI-vel szerdán Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Tájékoztatásuk szerint a látogatóbarát fejlesztés nemcsak hozzáad a múzeum kulturális vonzerejéhez, hanem a látogatók számára lehetővé teszi azt is, hogy a történelem élővé és megtapasztalhatóvá váljon. A kiállítótér ugyanakkor turisztikai események, konferenciák, illetve iskolai programok ideális helyszíne is lehet.

Mint a közlemény emlékeztet, Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat konzorciumvezetőként a Budapesti Történeti Múzeummal (BTM), a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel (MTÜ), valamint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.-vel 2018-ban nyújtott be támogatási kérelmet pályázati felhívásra. A pozitív elbírálás után a projekt támogatási szerződését 2019 októberében kötötték meg.

A két fő beruházási elem a BTM Aquincumi Múzeum Szentendrei úti látványsétányának kialakítása, valamint a múzeumban meglévő kiállítótér továbbfejlesztése, interaktív megoldásokat tartalmazó kiállítás létrehozása.

A Szentendrei úti látványsétány kivitelezési munkálatai már befejeződtek, a különleges látványelemekben gazdag sétányt teljeskörűen átadták a látogatók számára – idézi fel a közlemény.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a kivitelezés egyik hangsúlyos eleme, hogy a rozsdás vaskerítést impozáns élményfal váltotta fel, amelyhez egy sétány tartozik.

A múzeum Szentendrei úti oldalán kialakított, új elem akár a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkeltheti. A látványsétánnyal nem titkolt cél egyúttal a múzeum „kifordítása” a járókelők és az autósok felé, egyfajta kedvcsinálóként a múzeumlátogatáshoz - hangsúlyozza a közlemény.

A beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 469,05 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg, Budapest Főváros Önkormányzata és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pedig további 4-4 millió forinttal járult hozzá a projekthez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Új interaktív kiállítás mutatja be Aquincum római katonáinak életét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra