Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Túlvilági hangulatot árasztó fotók második világháborús bunkerekről

2016. június 7. 14:29

A második világháború alatt a náci Németország – Franciaországtól Norvégiáig – számos betonbunkert épített az Atlanti-óceán partvidéke mentén. A gigantikus erődítményrendszert összefoglaló néven Atlanti-falnak nevezték el. 

Ez volt az az akadály, amelyen a szövetségesek áttörtek a normandiai partraszállást követően. Több mint hetven évvel később az Atlanti-fal, valamint számos más bunkerkomplexum még mindig áll. Ennek legfőbb oka az alább látható képeket készítő Jonathan Andrew fotóművész szerint az, hogy „egyszerűen nagyon nehéz tőlük megszabadulni”. Andrew-t részben a bunkerek túlvilági hangulata ragadta meg.

Az emberek „megpróbálták a bunkereket felrobbantani, de sok közülük túl drága, hogy valóban lebontsák” – mondta a fotós. A bizarr látványt nyújtó bunkerek nélkül gyakorlatilag már nehéz elképzelni az Atlanti-óceán bizonyos partszakaszait. A földművesek szénát és takarmányt tárolnak az építményekben, a fiatalok pedig bandázni járnak a bunkerekbe, amelyeket gyakran graffitijeikkel díszítenek. Az óceánhoz legközelebb lévő bunkereket olykor búvárok is használják, néhány betonépítményt azonban éppen egy végzetes búvárbaleset miatt bontottak le. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Túlvilági hangulatot árasztó fotók második világháborús bunkerekről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra