Múlt-kor.hu

Tudta-e, hogy...? Nem mindennapi történetek a Vöröskereszt múltjából 

Tudta-e, hogy...? Nem mindennapi történetek a Vöröskereszt múltjából 

2021. július 19. 11:55 Múlt-kor

Formaruhában tilos mulatóba menni

A Vöröskereszt Mentésügyi Osztálya 1934 júliusában indította el „balatoni vízbőlmentő és viharjelző szolgálatát”. Egy korábbi orkán pusztítását követően szerelték fel a viharjelző állomások árbócait, amelyekre veszély esetén fehér-vörös színű kosarakat húztak fel.

„Formaruhában tilos mulatókba menni, nyilvános helyeken szeszesitalt inni, cigarettázni. (…) Úgyszintén tilos, mert visszatetsző és ízléstelen, a formaruhához arc-, ajak- és körömfesték használata” – adta utasításba az ápolónők számára báró Apor Gizella, aki 1934-től volt az Önkéntes Vöröskeresztes Szolgálat országos szervezője.

Az 1944. októberi nyilas-hatalomátvétel után a Magyar Vöröskereszt felszereléseit nyugatra hurcolták, így működése ellehetetlenült. A néhány hónappal későbbi fegyverletételi szerződés értelmében azonban a hadsereg minden egészségügyi intézményét a Vöröskereszt vette át.

A Nemzetközi Vöröskereszt központi keresőszolgálatát több évtizeden át egy magyar, Vecsey Miklós vezette. Menekültek, hadifoglyok, eltűntek, szétszakadt családok, kallódó gyermekek felkutatása volt a feladata. Még a kilencvenes években is kerestek második világháborús eltűnteket.

A Nemzetközi Vöröskereszt első ízben 1945 januárjában küldött segélyszállítmányokat a háború sújtotta Magyarországra. Az Egyesült Államokból többek között gyermektápszerek, Svédországból 20 vagon ruha és cipő, Törökországból pedig 5 tonna mazsola érkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tudta-e, hogy...? Nem mindennapi történetek a Vöröskereszt múltjából 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra