Múlt-kor.hu

Trója felfedezése indította dicstelen jelenkori útjára az addig szerencsét jelentő horogkeresztet

2020. június 12. 18:02 Múlt-kor

Hitler és a horogkereszt

Miután Adolf Hitler 1919-ben – eredetileg a hatóságok ügynökeként – belépett a Német Munkáspárt nevű müncheni szervezetbe, új irányba kezdte terelni, és a párt rövidesen átnevezte magát Nemzetiszocialista Német Munkáspárttá. Ekkoriban tervezte – a legtöbb forrás szerint ő maga – az új jelképet, illetve zászlót is: a vörös alapon fehér körben fekete horogkeresztet.

Hitler számára nehéz volt a náci ideológiát összhangba hozni a német birodalmiság keresztény történelmével, és a kereszténység zsidó gyökereivel. A kereszténységnél ősibb, azonban németnek tartott jelkép így kapóra jött, és azt a hajdani német birodalom zászlajára utaló színekben kezdték használni.

Hitler eltérő magyarázatot is adott a színekre: „A vörösben látjuk a mozgalom szociális eszméjét, a fehérben nemzeti eszméjét, a horogkeresztben az árja ember győzelemért folytatott harcának küldetését” – írta a Mein Kampfban.

A párt jelképe aztán szélesebb értelmet is nyert 1935. szeptember 15-én, amikor az éves nürnbergi pártgyűlésen megtették Németország új zászlajává.

Ugyanezen a napon kerültek elfogadásra a hírhedt nürnbergi törvények – ezek tiltották az „árja” németek és a zsidók közötti házasságot, és kijelentették, hogy csak a „tisztavérűek” jogosultak a teljes értékű állampolgárságra.

Ezzel beteljesedett a horogkereszt jelentésének kulturális, vallási, és társadalmi értelemben történt elferdítése, mi több, önmagával szembefordítása. 1939-től a Hitler által indított háborúban e zászló alatt gyilkoltak le tízmilliókat a harctéren és a koncentrációs, illetve haláltáborokan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Trója felfedezése indította dicstelen jelenkori útjára az addig szerencsét jelentő horogkeresztet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra