Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

További 23 hajóroncsra bukkantak Fúrni szigeténél

2016. július 14. 16:02 MTI

További huszonhárom régi hajóroncsra bukkantak a régészek az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő Fúrni görög szigetnél, ahol ezzel együtt egy éven belül már 45 hajó maradványait találták meg - adta hírül a LiveScience tudományos ismeretterjesztő hírportál.

<

2015 decemberében a görög és amerikai búvárokból álló csapat egy 13 napig tartó felmérés alkalmával 22, korábban tudományosan sohasem dokumentált ódon hajóroncsra bukkant a török partok közelében, a Számosz és Ikaría között elterülő sziget környékén, néhányuk több mint 2500 éves volt. A kutatócsoport júniusban folytatta a régészeti felmérést, és három és fél hét alatt további 23 hajómaradványt azonosított.

"Fúrni folyamatosan meglepetéssel szolgál" - mondta el Peter Campbell, aki az amerikai székhelyű RPM Nautical Foundation alapítvány részéről a feltárási program társigazgatója. Hozzátette: Fúrni igazából egy meglehetősen biztonságos hely, a nagyszámú roncs oka csupán az lehet, hogy a sziget a múlt minden időszakában népszerű hajózási célpont volt.

Noha Fúrni szigetén egyetlen jelentősebb város sem volt az ókorban, fontos horgonyzó és navigációs pont volt az Égei-tengeren az észak-déli vagy kelet-nyugati irányban átkelő hajók számára. A hajók olyan helyeken horgonyoztak le, amelyek védtek a megszokott északnyugati széllel szemben, de olykor felkészületlenül érhette őket egy-egy nagyobb délről érkező vihar. Ha a horgony helyzetén nem változtattak gyorsan, ezek a hajók komoly bajba kerülhettek - jegyezte meg Peter Campbell, aki szerint pontosan ilyen szerencsétlen sorsú tengeri járművek roncsait találták meg Fúrni partjainál.

A roncsok kora az ókori Hellász késő archaikus időszaktól (Kr. e 525-480) egészen az újkorig (1750-1850) terjed. Az ókori világban használatos tárolóedények, amforák maradványai mellett a búvárok lámpákat, főzőedényeket és horgonyokat is felfedeztek. Néhány esetben a hajó rakományának származási helyét is sikerült megállapítani, például találtak amforákat Kos szigetéről a hellenisztikus korszakból.

A kutatók szerint Fúrni szigete lehet a világ ókori hajóroncsokat legsűrűbben felvonultató helyszíne. A görög felségvizeken eddig mintegy 180 ódon, megfelelően dokumentált hajóroncsra bukkantak, nem számolva a tavaly óta előkerült 45 maradvánnyal.

Mivel a kutatás eddig csupán a sziget partvonalának kevesebb mint a felére terjedt ki, nem tudni hány hajóroncsot rejthet még a tenger mélye. Ráadásul Peter Campbell szerint figyelembe véve mennyi hajó került eddig elő a sekélyebb vizekben, és hogy milyen meredek sziklák alkotják a partvonalat, az eddiginél mélyebbre merülve is még több roncsot fedezhetnek fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

További 23 hajóroncsra bukkantak Fúrni szigeténél

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra