Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tökéletes állapotban maradtak fenn az inkák által 500 éve feláldozott lámák

2020. október 26. 19:58 Múlt-kor

<

Politika és vallás

Ebben az esetben az ünnepélyes lakoma célja is a birodalom új alattvalóinak kiengesztelése lehetett. Az állatáldozatok az isteneknek tett, jó termést és egészséget hozó ajándékok mellett politikai célt is szolgálhattak a terület megjelölésével. „Az áldozatok valószínűleg sokkal nagyobb lakomák és összejövetelek részei voltak, amelyeket az állam támogatott” – mondta el Valdez. „Az állam elnyerte a helyiek barátságát étellel és itallal, bebetonozva a politikai szövetségeket, miközben az itt elhelyezett áldozatok által az inkák a sajátjukénak mondhatták a földet.”

Tambo Viejónál az ásatások 2018-ban kezdődtek, a régészek eddig egy nagyobb tér, illetve egy jellegzetes inka vallási építmény, az usnu maradványait találták meg. Egy út nyomait is feltárták, amely a Nazca-völgybe, a híres Nazca-vonalak helyére vezetett.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a lámák igen nagy jelentőséggel bírtak az inka kultúrában. Míg a négylábú állatokat le is vágták húsukért, egyúttal igavonó és áldozati állatként is tartották őket. Habár a gyakorlatnak viszonylag kevés fizikai nyomát találták eddig, a feljegyzésekből tudható, hogy lámaáldozatot még az emberáldozatoknál is gyakrabban mutattak be.

A lámaáldozatokat általában az év meghatározott időszakaiban mutatták be: a források szerint az inka közösségek rendszerint száz állatot öltek le október táján a bőséges eső reményében, majd februárban a csapadék elállásáért.

Bernabé Cobo, a spanyol gyarmati korszak krónikása arról írt, az állatokat színezetük szerint különböző célokra áldozták fel. A barna bundájú lámákat a teremtő isten, Virakocsa számára ajánlották fel, míg a fehéreket a Napnak, a foltos szőrzetű lámákat pedig a mennydörgésnek áldozták fel.

Kétségtelen, hogy az inka áldozati felajánlásoknak mindig saját, különös jelentősége és célja volt. A kutatók megjegyezték tanulmányukban: „E szertartások által az inkák új rendet, új értelmezést és jelentőséget teremtettek, amelyek segítettek legitimálni és igazolni tetteiket mind a hódítók, mind a meghódítottak előtt.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tökéletes állapotban maradtak fenn az inkák által 500 éve feláldozott lámák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra