Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tizennégy Chagall-alkotással gazdagodott a varsói Nemzeti Múzeum

2021. december 21. 13:37 MTI

A modern képzőművészet kiemelkedő alakja, az orosz származású francia festő, Marc Chagall késői alkotói korszakából származó tizennégy művel gazdagodott a varsói Nemzeti Múzeum – közölte hétfői sajtóértekezletén Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes.

Lukasz Gawel, a varsói Nemzeti Múzeum igazgatója a sajtókonferencián közölte: a Chagall családja által aukcióra bocsátott, a múlt század 60-as és 70-es éveiben keletkezett képek nagyszerű állapotban vannak.

A PAP hírügynökség úgy értesült, hogy az alkotások egy részét egy svájci aukciósház árverésén szerezték meg, míg a gyűjtemény további darabjai árverésen kívül jutottak a múzeum tulajdonába.

A múzeum kurátora, Anna Manicka szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb beszerzéséről van szó.

A 20. század közepén gyorsan fejlődő grafikai és rajztechnikákat alkalmazó Chagall gouache-t és temperát, pasztellt, ceruzát és színes tintát egyaránt felhasznált az alkotások készítésekor, amelyek tavasztól lesznek megtekinthetőek Varsóban.

A képek nem egy sorozatba tartoznak, tematikájuk különböző. Az egyes alkotások zsidó motívumai felidézik, hogy Chagall a mai Fehéroroszországban fekvő Vityebszkből, orosz-haszid családból származott, míg további műveinek biblikus tematikája az Újszövetségből merítkezik.

Láthatóak a képeken a művészre jellemző angyalok, szárnyaló állatok és a szerelmesek figurái is – tette hozzá Manicka.

A varsói Nemzeti Múzeum korábban mindössze két, Marc Chagall (1887-1985) műhelyéből származó illusztráció birtokában volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tizennégy Chagall-alkotással gazdagodott a varsói Nemzeti Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra