Múlt-kor.hu

Több mint tízszeres áron kelt el Leonardo legjobb tanítványának alkotása

Több mint tízszeres áron kelt el Leonardo legjobb tanítványának alkotása

2020. november 19. 13:52 MTI

A becsült leütési ár több mint tízszereséért, 1,7 millió euróért kelt el egy szerdai párizsi árverésen Leonardo da Vinci legjobb tanítványának egy ritka festménye.

A Salai (Kisördög) becenéven ismert festő, Gian Giacomo Caprotti (1480-1524) Bűnbánó Magdolna című festményét az Artcurial francia aukciósház árverezte el.

A 65-ször 50 centiméteres, fatáblára festett kép alkotóját és értékét eddigi tulajdonosa korábban nem is ismerte.

A 15. századi lombard festészet szakértője, Cristina Geddo állapította meg, hogy minden bizonnyal Leonardo legjobb tanítványának és legközelebbi munkatársának, Salainak a műve.

Az 1515 és 1520 körüli években festett táblakép jó állapotban maradt fenn, művészettörténészek azzal számoltak, hogy a párizsi árverésen 100-150 ezer euró között lesz a leütési ár.

Az aukción heves licitálás folyt telefonon, végül adókkal, jutalékokkal együtt 1,745 millió euróért kelt el a festményt.

Gian Giacomo Caprotti tízévesen került Leonardo műtermébe és az ott eltöltött 25 év alatt mindenki másnál jobban elsajátította a reneszánsz polihisztor kifinomult festési technikáját. Salai Leonardo több festményéhez is modellt állt és számos rajzán is szerepel.

Caprottitól négy vagy öt saját alkotás maradt fenn, köztük a Megváltó Krisztus, amely egy milánói múzeumban, a Pinacoteca Ambrosianában található, a többi magántulajdonban van.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több mint tízszeres áron kelt el Leonardo legjobb tanítványának alkotása

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra