Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt kevéssé ismert náci háborús bűnös, aki Dél-Amerikában keresett menedéket

2018. január 2. 14:10

<

A 300 ezer dollárt érő lágerparancsnok

Egy másik osztrák származású SS-tiszt, Josef Schwammberger a megszállt Lengyelország területén tevékenykedett a világháború éveiben. 1942 és 1944 között több munkatábor parancsnokaként szolgált és több tömeggyilkosság is kötődik a nevéhez. 1943-ban például 500 zsidó foglyot lövetett agyon a Przemysl mellett működő táborban, míg 1944-ben Mielec városát „tisztította meg a zsidóktól”. Schwammberger több áldozatával saját kezűleg végzett, így Przemyslben 35 embert személyesen lőtt tarkón.

1945-ben Ausztriában tartóztatták le, ahonnan azonban 1948-ban előbb Olaszországba, majd Argentínába szökött. Itt sokáig saját nevét használva élt és még állampolgárságot is kapott. Németország 1973-ban kezdte követelni a kiadatását, mire Schwammberger elrejtőzött. Az argentin hatóságok végül 1987-ben akadtak a nyomára egy nyomravezető segítségével (a német kormány 300 ezer dollár jutalmat ígért a szökött náci kézrekerítéséért).

Az 1990-ben kezdődő, majd két éven keresztül húzódó per végén Schwammbergert bűnösnek találták és életfogytiglani börtönre ítélték. 92 évesen halt meg 2004-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt kevéssé ismert náci háborús bűnös, aki Dél-Amerikában keresett menedéket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra