Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Öt kevéssé ismert náci háborús bűnös, aki Dél-Amerikában keresett menedéket

2018. január 2. 14:10

<

A Fehér halál

Az osztrák születésű Franz Stangl a náci eutanáziaprogram egyik vezető személyisége volt, amelynek során testi, illetve értelmi fogyatékos emberek ezreit végeztek ki a világháború évei alatt. A rendszeresen viselt fehér egyenruhájáról és a magánál hordott ostora miatt Fehér halál néven is emlegetett Stangl 1942-ben a sobibóri, majd 1943-ban a treblinkai koncentrációs tábor parancsnoka lett. Utóbbi helyen mintegy 900 ezer ember vesztette életét.

Hasonlóan Rauff esetéhez, Stangl is amerikai fogságba esett a háború végén és egészen 1947-ig egy ausztriai fogolytelepen raboskodott. Ekkor azonban megszökött és a náciszimpatizáns osztrák püspök, Alois Hudal segítségével Brazíliába menekült.

Stangl egészen 1967-ig a saját nevét használva élt Sao Pauloban, miközben a helyi Volkswagen gyárban dolgozott. Ekkor azonban az ismert nácivadász, Simon Wiesenthal a nyomára bukkant, aminek következtében a brazil hatóságok letartóztatták és kiadták Németországnak. Az egykori lágerparancsnokot életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték és végül a rácsok mögött halt meg 1971-ben, szívelégtelenség következtében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Öt kevéssé ismert náci háborús bűnös, aki Dél-Amerikában keresett menedéket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra