Születési adatait meghamisítva vett részt az első világháborúban Walt Disney
2024. október 27. 09:50 Múlt-kor
A cápáktól a francia konyháig – Julia Child
Julia Child leginkább arról híres, hogy megismertette a francia konyhaművészetet az amerikaiakkal, azt viszont kevesen tudják róla, hogy a második világháborút is megjárta.
Megpróbált csatlakozni az amerikai hadsereg női hadtestéhez, illetve a haditengerészet női osztagához, ám 188 centiméteres termete miatt mindkét helyről elutasítást kapott, így végül a CIA elődjének tartott Office of Strategic Serviceshez lépett be.
A történelem szakot végzett lány (ekkor még gyermekkori nevén, McWilliamsként) kezdetben gépírónőként tevékenykedett a szervezet washingtoni székházában, ám hamarosan felelősségteljesebb pozícióba került: a Vad Billnek is becézett William J. Donovan tábornok parancsnoksága alá kerülve szigorúan titkos kutatói feladatai lettek.
Asszisztensként például 10 ezer hírszerző ügynök nevét kellett rögzítenie, majd pedig a tengerészgyalogság cápaelhárító rendszerének kifejlesztésében segédkezett.
(Wikipédia / Lynn Gilbert / CC BY-SA 4.0)
Később Srí Lankára, majd Kínába került, ahol olyan főzetet segített kikeverni, amely elriasztotta a cápákat, amelyek így nem hozták működésbe a vízbe telepített, a német tengeralattjáróknak szánt robbanóanyagot.
Kínában ismerkedett meg későbbi férjével, Paul Cushing Childdal, aki szintén az OSS alkalmazottja volt.
Julia gyermekkorában a családja mellett szakácsnő ügyködött, így addig nem is tanult meg főzni, míg a kényes ízlésű jövendőbeli meg nem szerettette vele az ételalkotás művészetét, valamint a francia konyhát. Ezután már nem volt megállás.